Тъй като няма общи насоки за скрининг за рак на

...
Тъй като няма общи насоки за скрининг за рак на
Коментари Харесай

Как да разпознаем рака на кожата навреме?

Тъй като няма общи насоки за скрининг за рак на кожата, множеството хора би трябвало да разчитат на разпознаването на признаците и признаците на болестта, с цел да може да бъде уловено и лекувано допустимо най-рано, осведоми puls.bg.

Плоскоклетъчният карцином на кожата може да провокира кожна лезия (увреждане на тъкан), сходна на брадавица и има язва (вдлъбнатина) в центъра.

Базалноклетъчният карцином (базоцелуларният карцином) на кожата постоянно провокира бяла, перлена или с физически цвят, куполовидна бучка с восъчен тип, която може да образува язва. Признаците на меланом постоянно включват нова или съществуваща бенка, която има неправилни граници, трансформира цвета си или се променя по други способи.

Усложненията на рака на кожата, като метастази, също могат да доведат до признаци. Меланомът може да метастазира. Плоскоклетъчният рак на кожата го прави доста рядко, а базалноклетъчният карцином съвсем в никакъв случай. Ракът на кожата се появява най-често върху изложените на слънце области на тялото, само че може да се появи на всички места по него.
Кои са най-честите признаци за рак на кожата?
Всички нови петна, които се появяват по кожата, евентуално могат да бъдат рак на кожата. Точното разграничение на другите типове рак на кожата изисква биопсия и микроскопска оценка. Въпреки това общият тип на тези тумори също се разграничава до известна степен.

Базалноклетъчните карциноми постоянно са блестящи и са разказани като " перлени ". Те могат да бъдат плоски, повдигнати или с форма на купол и постоянно са розови, бледи или с физически цвят. При деликатна инспекция могат да бъдат видени дребни кръвоносни съдове спрямо околната кожа. Характерно е, че базалноклетъчният карцином доста постоянно се разранява и образува язва.

Плоскоклетъчните карциноми постоянно са повдигнати и се усещат като корички при досег. Те могат да наподобяват люспести и могат да имат язва в центъра, която е по-светла и по-плоска от околната област. Плоскоклетъчните карциноми от време на време кървят, отделят секрет или образуват струпеи.

Меланомът нормално се демонстрира като смяна в съществуваща бенка или нова, извънредно появяваща се бенка.
Какви са недоволствата при рак на кожата?
При забелязване на извънредно леке по кожата е значимо то да бъде прегледано от кожен лекар, без значение дали са налице или не някои от признаците.

Рана, която не зараства

Много ракови болести на кожата първо се отхвърлят като дължащи се на захапване от насекомо или леко пострадване, само че стават по-забележими, когато не изчезнат с течение на времето. Ако бъде видяно, че рана на кожата отхвърля да заздравее, даже в случай че наподобява, че зараства, само че по-късно се появява още веднъж, би трябвало да бъде потърсена лекарска помощ. По принцип всяка смяна на кожата, която не е минала сама за интервал от две седмици, би трябвало да бъде оценена от доктор.

Промени в съществуваща кожна лезия

Някои типове рак на кожата пораждат от кожна лезия или бенка, която е била налице отдавна. Когато лунички, бенки или други кожни петна претърпят смяна, е значимо консултирането с доктор.

Чувствителност при кожна лезия

Най-често човек няма никакви чувства, свързани с бенки или други кожни формирания. При рак на кожата хората може да виждат непрекъснат сърбеж, сензитивност, изтръпване, мравучкане или болежка. Някои хора разказват чувството като възприятие на пълзене на мравки по кожата.

Какви са признаците на меланома?

Важно е да бъдат прегледани по-внимателно евентуалните признаци на меланома, защото този тип рак има способността да се развива и популяризира бързо и е доста по-лесен за лекуване в ранните стадии на болестта. Меланомът е допустимо да се появи като нова бенка, която може да наподобява необикновена, само че ракът постоянно поражда от бенки, които са участвали дълго време.

При хората с по-бледа кожа меланомът най-често поражда по краката при дамите и по гърба при мъжете . При хората с по-тъмна кожа най-често срещаните места на пораждане на меланом са стъпалата на краката, дланите на ръцете, под ноктите на краката и ръцете и върху лигавиците (като към устата, носа и гениталиите).

Асиметрия

Нормалните лунички, бенки и други кожни лезии най-често са симетрични, до момента в който меланомите постоянно са асиметрични. Полезно е разглеждането на бенката като на две въображаемо разграничени половини, двете страни при меланом ще наподобяват разнообразни. Не всички естествени кожни петна, като родилни белези, обаче са симетрични и има доста фактори, които кожните лекари вземат поради, когато преглеждат бенка.

Неравномерни граници

Границите (ръбовете) на меланома постоянно са неравномерни и могат да наподобяват назъбени или неразбираеми. Лезията може също да наподобява като че ли се популяризира, със зачервяване или отичане в региона към бенката или по-тъмен пигмент.

Цвят

Меланомите постоянно имат голям брой и неравномерни цветове и нюанси. Те могат да включват нюанси на черно, кафяво, като от време на време имат и бели, сиви, червени и сини области. Някои меланоми постоянно се разказват като червени, бели и сини, с нотки на всеки от тези цветове в една бенка.

Размер

Диаметърът на меланома постоянно е по-голям от шест милиметра. Кожни лезии с подобен размер би трябвало да бъдат тествани даже в случай че са симетрични, имат единствено един цвят и верни граници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР