Тъй като количеството на вредни пластмасови отпадъци в моретата и

...
Тъй като количеството на вредни пластмасови отпадъци в моретата и
Коментари Харесай

Нови правила на ЕС за намаляване на морските отпадъци

Тъй като количеството на нездравословни пластмасови боклуци в моретата и океаните се усилва от ден на ден и повече, Европейската комисия предлага нови общоевропейски правила, ориентирани към 10-те пластмасови продукта за еднократна приложимост, които най-често се срещат по европейските плажове и в европейските морета, както и към изгубените или изоставените риболовни уреди.

Заедно те съставляват към 70% от всички морски боклуци. Новите правила са пропорционални и характерни за обособените артикули, тъй че да се реализиран допустимо най-хубави резултати. Това значи, че за другите артикули ще се ползват разнообразни ограничения. Когато са налични други възможности на налични цени, ще е неразрешено предлагането на съответните пластмасови артикули за еднократна приложимост на пазара. За продуктите без ясни други възможности, фокусът е върху ограничението на тяхната приложимост посредством национални ограничения за понижаване на потреблението им, условия за проектирането и етикетирането и отговорности за ръководство на отпадъците/почистване за производителите. Благодарение на новите правила, Европа ще има водеща роля в решаването на този въпрос с световни последствия.



Първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, който дава отговор за устойчивото развиване, съобщи: Настоящата Комисия даде обещание да работи огромно по огромните въпроси, а останалото да остави на страните членки. Пластмасовите боклуци безспорно са огромен проблем и европейците би трябвало да работят дружно, с цел да се оправят с него, тъй като в последна сметка тези боклуци попадат във въздуха, който дишаме, и в нашата почва, океани и храна. С новите оферти ще се понижи предлагането на пластмасови произведения за еднократна приложимост в супермаркетите посредством редица ограничения. Някои от тези произведения ще бъдат неразрешени и сменени с по-чисти други възможности, тъй че хората ще могат да продължат да употребяват обичаните си артикули.

Заместник-председателят Юрки Катайнен, който дава отговор за работните места, растежа, вложенията и конкурентоспособността, добави: Пластмасата е превъзходен материал, само че би трябвало да я използваме по-отговорно. Пластмасовите произведения за еднократна приложимост не са образован стопански или екологичен избор и новите оферти ще оказват помощ на бизнеса и потребителите да преминат към устойчиви други възможности. Това е опция за Европа да поеме водеща роля, като основава артикули, които ще се търсят в целия свят през идните десетилетия, и извлича повече икономическа стойност от нашите скъпи и лимитирани запаси. Нашата цел за събирането на пластмасови бутилки също по този начин ще помогне за набирането на размерите, които са нужни, с цел да може секторът за преработване на пластмаса да процъфтява.



Всяка година европейците основават 25 млн. тона пластмасови боклуци, само че по-малко от 30 % от тях се събират за преработване. В международен мащаб пластмасите съставляват 85 % от отпадъците на плажа. Пластмасите стигат даже до белите дробове и трапезата на хората, без да е известно какво е въздействието на съдържащите се във въздуха, водата и храната пластмасови микрочастици върху човешкото здраве. Проблемът с пластмасите наложително би трябвало да бъде решен и това може да докара до нови благоприятни условия за нововъведения, повишение на конкурентоспособността и основаване на работни места.

Предприятията ще получат конкурентно преимущество: съществуването на обединен набор от правила за целия пазар на Европейски Съюз ще послужи като тласък за европейските компании да осъществят икономии от мащаба и да са по-конкурентоспособни на процъфтяващия международен пазар на устойчиви артикули. Чрез основаване на системи за повторна приложимост (например депозитни схеми) фирмите могат да си обезпечат постоянен източник на висококачествени материали. В други случаи тласъците за търсене на по-устойчиви решения, могат да обезпечат на предприятията софтуерно преимущество пред съперниците им в международен мащаб.

Различни ограничения за разнообразни артикули

След подхванатите през 2015 година ограничения във връзка с пластмасовите торбички 72% от европейците декларират, че към този момент употребяват по-малко такива торбички (проучване „ Евробарометър “). Сега Европейски Съюз насочва вниманието си към 10 пластмасови продукта за еднократна приложимост и към риболовните уреди, които дружно съставляват 70% от морските боклуци в Европа.

С новите правила ще се вкарат:

Забрана за потреблението на пластмаса в избрани артикули: когато са налични други възможности на налични цени, ще бъде неразрешено предлагането на съответните пластмасови артикули за еднократна приложимост на пазара. Забраната ще се отнася до пластмасовите клечки за уши, принадлежности за хранене, чинии, сламки, бъркалки и пръчки за балони, които ще би трябвало да се създават извънредно от по-устойчиви материали. Пластмасови съдове за питиета за еднократна приложимост ще се позволяват на пазара единствено в случай че техните капачки остават прикрепени към тях.

Цели за понижаване на потреблението: страните членки ще би трябвало да понижат потреблението на пластмасови съдове за хранителни артикули и пластмасови чаши. Те

могат да създадат това посредством установяване на национални цели за понижаване на потреблението, обезпечаване на съществуването на различни артикули на местата за продажба или гарантиране, че пластмасови произведения за еднократна приложимост не могат да се дават гратис.

Задължения за производителите: производителите ще оказват помощ за покриването на разноските за ръководство на отпадъците и разчистване, както и за ограничения за повишение на информираността във връзка с съдовете, опаковките и обвивките за хранителни артикули (напр. на чипс или бонбони), съдовете за питиета и чашите, тютюневите произведения с филтри (напр. цигарени фасове), мокрите кърпички, балоните и леките пластмасови торбички. Секторът също по този начин ще получи тласъци да създава по-малко замърсяващи други възможности за тези артикули.

Цели за събирането: страните членки ще бъдат задължени да събират 90% от пластмасовите бутилки за еднократна приложимост към 2025 година, да вземем за пример посредством депозитни системи.

Изисквания за етикетиране: за избрани артикули ще се изисква слагането на ясни и стандартизирани етикети, върху които е посочено по какъв начин би трябвало да бъдат изхвърлени отпадъците, какви са негативните екологични последствия от продукта и какво е наличието на пластмаса в него. Това ще се ползва във връзка с дамските превръзки, мокрите кърпички и балоните.

Мерки за повишение на осведомеността: страните членки ще бъдат задължени да покачват осведомеността на потребителите за негативните последствия от изхвърлянето на пластмасови артикули за еднократна приложимост и риболовни уреди, както и за наличните системи за повторна приложимост и риболовни уреди и опциите за ръководство на отпадъците за всички тези артикули.

Що се отнася до риболовните уреди, които съставляват 27% от всички боклуци по плажовете, Комисията има намерение да добави съществуващата рамката на политиката с режими на отговорност за производителите на риболовни уреди, съдържащи пластмаса. Производителите ще би трябвало да покриват разноските за събиране на боклуци с пристанищни приемни уреди и за техния транспорт и отнасяне. Те също по този начин ще покриват разноските за ограничения за повишение на информираността.

Следващи стъпки

Сега следва предложенията на Комисията да бъдат импортирани в Европейския парламент и Съвета за приемане. Комисията приканва останалите институции да прегледат предпочитано този въпрос и да реализират осезаеми резултати за европейците преди изборите през май 2019 година

По случай Световния ден на околната среда на 5 юни, Комисията също по този начин ще даде началото на осведомителна акция в целия Европейски Съюз, с цел да притегли вниманието към избора на потребителите и да подчертае ролята на всеки един човек в битката с морските боклуци и замърсяването с пластмаси.

Разбира се, битката с генерираните в Европейски Съюз морски боклуци е единствено част от световната картина. Като поема водещата роля обаче, Европейският съюз ще бъде в мощна позиция да провокира промени на международно ниво – посредством Г-7 и Г-20 и чрез използването на задачите на Организация на обединените нации за стабилно развиване.

Контекст

Представената през вчерашния ден самодейност е в осъществяване на поетия в Европейската тактика за пластмасите ангажимент за справяне с разточителната приложимост на пластмаси и с пластмасовите боклуци посредством законодателни дейности, който бе приветстван от Европейския парламент, Съвета, жителите и заинтригуваните страни. Предложените ограничения ще допринесат за прехода на Европа към кръгова стопанска система, за реализиране на задачите на Организация на обединените нации за стабилно развиване, за съблюдаване на уговорките на Европейски Съюз в региона на климата и за осъществяване на задачите на индустриалната му политика.

Представената през вчерашния ден инструкция се основава на съществуващите правила, като Рамковата инструкция за морска тактика и директивите за отпадъците, и добавя други ограничения против морското замърсяване, като да вземем за пример Директивата за пристанищните приемни уреди, и препоръчаните ограничавания за пластмасовите микрочастици и разградимите при окисляване пластмаси. При нея се следва метод, сходен на този при сполучливата Директива за пластмасовите торбички от 2015 година, която бе призната позитивно и докара до бърза смяна в държанието на потребителите. Предложената инструкция ще донесе изгоди както за околната среда, по този начин и за стопанската система.

Например с новите ограничения ще се:

- избегнат излъчвания в размер на 3,4 млн. тона CO2 еквивалент;

- избегнат екологични вреди на стойност 22 милиарда евро до 2030 г.;

- ще се спестят към 6,5 милиарда евро на потребителите.

Наред с признатите този месец правила и цели за отпадъците, с новите правила ще се обезпечат яснотата, правната сигурност и икономиите от мащаба, от които предприятията в Европейски Съюз се нуждаят, с цел да заемат водещи позиции на новите пазари на новаторски други възможности за многократна приложимост, нови материали и по-добре проектирани артикули.

В сходство с условията за по-добро контролиране, при правенето на вчерашното предложение бяха извършени съвещания със заинтригуваните страни, открита социална консултация и задълбочени оценки на въздействието. 95% от участниците в публичната консултация от декември 2017 година до февруари 2018 година са съгласни, че е належащо незабавно да се подхващат дейности във връзка с пластмасовите изделияи за еднократна приложимост, а 79% считат, че тези ограничения би трябвало да са на ниво Европейски Съюз, с цел да са ефикасни. 70% от производителите и

80% от представителите на търговски марки също са на мнение, че са нужни незабавни дейности. 72% са понижили използването си на пластмасови торбички, а 38 % са сторили това през последната година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР