Тъй като Алиансът БРИКС преследва целта си да намали зависимостта

...
Тъй като Алиансът БРИКС преследва целта си да намали зависимостта
Коментари Харесай

БРИКС: Войната срещу долара може да е катастрофална за съюза

Тъй като Алиансът БРИКС преследва задачата си да понижи зависимостта си от щатския $ през 2024 година, някои финансови анализатори предизвестяват за евентуални клопки пред съюза.

Един финансов министър акцентира забележителните опасности, които дедоларизацията може да породи както за БРИКС, по този начин и за разрастващите се страни.

Бившият министър на финансите на Зимбабве Тендай Бити показва угриженост, че отдалечаването от щатския $, който служи като съществена валута за доста страни, може да има неподходящи последствия. Тъй като Зимбабве обмисля да се причисли към алианса през 2024 година, Бити поучава президента Мнангагва да не следва тактиката на БРИКС за дедоларизация. Бити предизвестява, че сходен ход може да докара до финансова неустойчивост, което ще значи злополука както за Зимбабве, по този начин и за обединението БРИКС.

Бити твърди: “Стремежът към дедоларизация от страна на режима би бил извънредно нездравословен, като може да навреди на служащите и пенсионерите ”. Той също по този начин твърди, че не са налице нужните условия за дедоларизация, и допуска, че концепцията за доминиране на локалните валути на международния пазар е нереалистична.

Макар че водещите страни от БРИКС може да имат потенциала да се оправят без щатския $ и да преминат към локални валути, същото не може да се каже за разрастващите се страни. Зимбабве, която се бори с стопански провокации, изключително във връзка с локалната си валута, може да сметне, че е прекомерно рисковано да се откаже от щатския $, макар евентуалната помощ, предлагана от БРИКС и Новата банка за развиване на БРИКС.

Освен това, в случай че разрастващите се страни се причислят към напъните на блока за дедоларизация, може да се наложи БРИКС да форсира проектите си в отговор на евентуалния спад на щатския $. Понастоящем обаче инфраструктурата за валута на БРИКС наподобява незадоволителна и преждевременното реализиране на задачите им за дедоларизация може да сътвори оперативни провокации без защитната мрежа на щатския $, който от дълго време е преобладаващата международна валута.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР