Търсим пътища за износ на украинско зърно през пристанищата на

...
Търсим пътища за износ на украинско зърно през пристанищата на
Коментари Харесай

ЕС иска да ускори износа на украинско зърно през пристанищата в Черно море

Търсим пътища за експорт на украинско зърно през пристанищата на Европейски Съюз в Черно море, като към този момент извозването на стоката с влакове до такава степен лишава 16 седмици и би било огромен триумф да съкратим този период, сподели висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешното съвещание на европейските министри, отдадено на въпросите на развиването.

На съвещанието българският представител дипломат Румен Александров е отбелязал, че българското държавно управление, в тясно съдействие с Украйна, подхваща стъпки да улесни и подкрепи износа на украинска пшеница през пристанище Варна.

Това се показва в известие на Постоянното посланичество на България към Европейски Съюз в Брюксел.

Борел добави на конференция след съвещанието, че към 20 милиона тона зърно са в силози в Украйна, доста кораби чакат да натоварят и не могат поради дейностите на съветските военноморски сили. Той прикани страните от Европейски Съюз бързо да обезпечат други пътища за този експорт.

Достъпът до храна за милиони хора по света е заплашен поради войната, която Русия води в Украйна, означи Борел. Руските войски обстрелват насаждения, ограбват хранилища със зърно, затворили са украинските пристанища и по този начин се стига до повишаване на цените на храните и на торовете. Доставките на храни по света са застрашени главно поради съветското навлизане в Украйна, добави той.

По неговите думи предходната година Русия и Украйна са били измежду най-големите експортьори на зърно, а към половината международна търговия със слънчогледово олио е била с украинския рандеман.

Борел уточни, че Русия през днешния ден обстрелва плодородни украински земи и е допустимо половината от тазгодишната годишна продукция да бъде изгубена поради заличаване или поради изпускането на периодите за сеитба.

Дори храна да има, за мнозина цената ѝ става недостъпна и това лишава фамилиите от опцията да вършат други разноски - за опазване на здравето и обучение, задълбочава бедността и неравенствата. Най-много ще пострадат бедните страни, подвластни от вноса на храни и торове. Разполагаме с данни, че 192 милиона души от 53 страни са изправени пред апетит и гибел, добави висшият представител.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР