Търсенето на компромиси винаги е било част от стила на

...
Търсенето на компромиси винаги е било част от стила на
Коментари Харесай

Меркел - машината за компромиси


Търсенето на взаимни отстъпки постоянно е било част от стила на Меркел. " Това е моята пристрастеност ", споделя тя. И по този начин когато наподобява, че нищо няма да се получи, удря нейният час.

За Ангела Меркел компромисът е съществена причина за политическата правоспособност. Търсенето на взаимни отстъпки е изкуство - и пристрастеност за канцлерката, която в продължение на 16 години се впускаше в дълги нощи на договаряния, водена от готовността да реализира съгласие. " Компромисите биват от време на време осмивани. И биват показани в неприятна светлина. Но когато към този момент не сме в положение да вършим взаимни отстъпки, не сме и в положение да действаме ", споделя Меркел.

И на последната си среща на върха на Европейски Съюз Меркел резервира имиджа си на фанатична реалистка, повтаряйки своето кредо: " Не говорете един през различен, а един с различен ". Това включва търсенето на взаимни отстъпки и, както тя споделя, решаването на нещата тогава, когато те са узряли да бъдат решени: " Това е моята пристрастеност. Това е пристрастеността от меркелиански вид и тя е много интензивна ".
Редакцията предлага
Френските президенти Макрон и Саркози, английските министър председатели Камерън и Джонсън - всички те са ставали очевидци на това какъв брой интензивно Меркел може да продължава да се бори за постигането на взаимни отстъпки, до момента в който всички в залата към този момент са изцяло изтощени. Тя постоянно се стреми да стигне освен до мечтаното, само че и до вероятното. " Политиката е и изкуство на осъществимото. Трябва да се борим още веднъж и още веднъж. Необходимо е продуктивно неспокойствие ", съобщи Меркел при започване на коронакризата.

" Духът " на Меркел ще продължи да витае

Продуктивното неспокойствие е част от наличието ѝ на интернационалната сцена към този момент 16 години. Когато наподобява, че нищо няма да се получи, удря нейният час, спомня си министър председателят на Люксембург Ксавие Бетел, който в продължение на осем години учи изкуството на Меркел за реализиране на взаимни отстъпки. " Повечето хора не знаят това, само че госпожа Меркел беше машина за взаимни отстъпки. Много постоянно, когато нещата не вървяха, Ангела оферираше нещо и упоритостите ни са връщаха. "

При последното си посещаване в Берлин, Бетел сподели на Меркел: " Надявам се в идващите месеци да продължим да се оправяме и без теб ". " Духът " на Меркел обаче ще продължи да витае.

Защитата на ползите на Германия за Меркел включва и сериозното приемане на ползите на другите, с цел да се намерят взаимно преференциалните взаимни отстъпки. Ако другите се водят от възприятията си, тя разчита на главата си. " Аз съм такава. Моят принцип не е отричането. Моят принцип е да се поучавам, да мисля и по-късно да вземам решение. "

Обама: " Danke schön! "

Не всеки държавен глава получава един тип любовно писмо под формата на видео известие. Бившият американски президент Барак Обама обаче изпрати точно такова в Брюксел за срещата на върха на Европейски Съюз. В него той се възхищава на кардиналната преданост на Меркел, която постоянно слага полезностите си над персоналния интерес. " Благодаря ", сподели Обама в края на видеото на немски. Посланието на някогашния американски президент бе отправено към дамата, която наред с готовността за взаимни отстъпки, дефинира способността да се мълчи и любознанието като наложителни съставни елементи на положителното ръководство: " Най-важното в политиката е да харесваш хората и да си любопитен към тях. Когато загубиш това любознание, губиш всичко ".

Тя към момента е канцлер. Канцлер, който, търсейки взаимни отстъпки, е постигнал доста по своя път. Има единствено едно нещо, признава самата тя, което макар цялата подготвеност за взаимни отстъпки, не е научила до ден сегашен: да резервира безизразна физиономия. Изражението на лицето ѝ е постоянно безкомпромисно четливо. " Отказах се. Не мога, гняв ме е. Но просто не мога ", признава Меркел.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР