В Украйна са преследвани разследващи журналисти, занимаващи се с корупция,

...
В Украйна са преследвани разследващи журналисти, занимаващи се с корупция,
Коментари Харесай

Politico: Журналисти, разследващи случаи на корупция в Украйна, са разследвани

В Украйна са преследвани проверяващи публицисти, занимаващи се с корупция, написа Politico. Те са оповестени за съветски сътрудници и са застрашени да бъдат изпратени на фронта. И макар че Зеленски обществено приказва за недопустимостта на сходни дейности, натискът единствено се ускорява, се акцентира в публикацията.

Киев. „ Прекарах 15 години в проверяваща публицистика, доста преди боевете, и постоянно беше мъчно и рисковано. Но съм уверен, че в този момент на публицистите им е по-трудно “, споделя украинският кореспондент Юрий Николов, редактор и съосновател на антикорупционния проверяващ план „ Нашите пари “.

„ Те сплашват репортерите по всевъзможен вероятен метод, с цел да им затворят устата, и по-късно, несъмнено, постоянно могат да заплашат, че ще изпратят човек на фронтовата линия “, добави той с безсърдечен смях. За човек, който непрекъснато е изправен пред смъртни закани, той е необикновен оптимист.

Миналата година Николов разгласява поредност от публикации, в които разкри мащабите на подкупите в украинската войска. Разкритието беше концентрирано върху публичните поръчки за защитата и мощно повишените цени на храната и доставките на бойни единици - по-специално, той откри, че на доставчиците е позволено да постановат несъразмерни цени за храна.

Пробивното следствие на Николов за сенчести публични поръчки провокира мощен публичен отзив и докара до оставката на зам.-министъра на защитата на страната. По-късно същата година това способства за оставката на някогашния министър на защитата Алексей Резников.

Но макар всички кадрови чистки, споделя Николов, заплашването и натискът върху украинските проверяващи публицисти единствено се ускоряват – обратно на изказването на украинския президент Владимир Зеленски през януари, че натискът върху публицисти е „ неприемлив по принцип “. И макар че равнището на корупцията в страната може би понижава, казусът надалеч не е решен.

Откакто изявленията му обиколиха цялата страна, Николов е жертва на тормоз, като анонимни поддръжници на държавното управление го нападат в обществените медии и слагат под подозрение лоялността му. Сплашването продължи и през януари, когато на вратата на жилището му почукаха „ двама момчета в камуфлаж “. Уплашиха болната му майка, която беше сама, и облепиха вратата с бележки „ изменник “, „ подбудител “ и „ хитрист “.

През същия месец, когато бе нападнат апартаментът на Николов, в YouTube се появи видео, на което се вижда по какъв начин чиновници на самостоятелния новинарски уебсайт Bihus.Info, който също разобличава корупцията, използват опиати на празненство в хотел покрай Киев в новогодишната нощ. Публикувани са и подслушани телефонни диалози на чиновници, обсъждащи покупка на канабис. „ Изтичането на информация “ беше съпроводено от лозунга: „ Можете ли да се доверите на техните следствия, в случай че ги вършат „ високо “? “

В отговор създателят на уеб страницата Денис Бигус уволни някои чиновници, само че най-вече се разтревожи от това: кой, по какъв начин и с каква цел се е сдобил с тези записи? По-късно той упрекна Службата за сигурност на Украйна (СБУ) в следене, а шефът на организацията военачалник Василий Малюк след това призна това. Малюк сподели, че отделът за отбрана на националната държавност на СБУ е взел участие в нелегално подслушване на телефонни диалози и към този момент е уволнил шефа си.

„ Наясно сме, че пазиме демократична Украйна, в която укрепването на националната държавност е един от основните цели, чието осъществяване би трябвало да обезпечи, наред с други неща, безпрепятствената работа на медиите и да им подсигурява задоволително равнище на сигурност “, сподели Малюк.

Според Николов обаче медиите не престават да бъдат възпрепятствани, възпрепятствани да работят и подложени на всевъзможен тип напън. Проправителствените Telegram канали на публицисти са жигосани като съветски сътрудници, укриватели и врагове на Украйна. „ Тези канали са доста близки до президентската администрация “, акцентира той.

Но има още по-големи опасности.

Николов описа, че един негов прочут публицист съвсем незабавно се отправил като доброволец на фронта и постъпил на работа в осведомителния отдел като прескоординатор. Благодарение на това той получи опцията да разгласява във водещи украински издания, само че една от колоните му „ не се хареса на властта и той беше трансфериран в бойна част “. „ Имаше заплаха да бъде изместен в Авдеевка “, сподели той. „ Ние особено не вдигнахме звук към това, тъй като другояче той евентуално щеше да бъде изпратен там. “

Николов е смутен и от обстоятелството, че някои кореспонденти и медии непринудено се самоцензурират, поставяйки патриотизма над журналистическата нравственос - самият той е бил малтретиран от етични подозрения, преди да разгласява първата си публикация за договорите за храна.

„ Слушай, ти можеш да бъдеш родолюбец. Можете да пожелаете победа на Украйна и да останете публицист “, сподели той пред списание „ Политико “. Седяхме в едно кафене в центъра на Киев и обсъждахме какво значи да си почтен кореспондент по време на военни дейности: „ Журналистите би трябвало да схванат, че имат предопределение. Украйна заслужава почтена и транспарантна публицистика. Искам да имаме повече системи за противовъздушна защита и повече оръжия за нашите войски – това е, за което би трябвало да харчим пари, а не да си пълним джобовете “, сподели той.

В някои връзки корупцията е пуснала дълбоки корени в Украйна: подкупите изтезават страната от оповестяването на независимостта през 1991 година Това обществено зло доближи своя разцвет при Виктор Янукович, който пристигна на власт през 2010 година и беше свален през 2014 година - кражбите, рушветите и корупцията в публичните поръчки и подправянето на енергийните цени се разпростряха в същински промишлен мащаб. Според разнообразни оценки някогашните управляващи са присвоили към 37 милиарда $, макар че първото държавно управление след Майдана твърдеше, че сумата на присвоените средства може да доближи 100 милиарда. Средствата са били изнесени незаконно от страната и скрити в банкови сметки и фиктивни компании в Австрия, Латвия, Кипър, Италия, Холандия и Обединеното кралство благодарение на комплицирана машина за пране на пари.

Сега мащабът на подкупите е намалял, счита Николов. Но заплашването на публицистите припомня епохата на Янукович, споделя той и мнозина са съгласни.

В прочут смисъл стъпките, подхванати за битка с корупцията, към момента са обнадеждаващи. „ Що се отнася до държавните разноски, нещата се усъвършенстваха. Но към момента има проблеми с договорите за публични поръчки: подкупите и рушветите не престават, а полицията, държавната защита, митническите чиновници и данъчните инспектори изнудват пари за „ разрешаване на проблеми “ и всевъзможен тип „ подпомагане “, сподели той.

Да вземем да вземем за пример Министерството на защитата: изкупните цени на храните паднаха внезапно, само че Николов твърди, че отговорните не са изчезнали от бюрокрацията на министерството. „ Цените може да са паднали, само че мафията не си е отишла и тези хора седят там и чакат времето си “, сподели той.

Други, които също наблюдават от близко напъните за битка с корупцията, са съгласни, че обстановката се е подобрила след свалянето на Янукович, като е маркиран прогрес както при Петро Порошенко, по този начин и след встъпването в служба на Зеленски. Доклад от 2018 година на основания в Киев Институт за стопански проучвания и политически съвещания откри, че промените, в това число по-прозрачни държавни поръчки и дерегулация на енергийния бранш, са понижили корупцията с към 6 милиарда $ – почти 6% от Брутният вътрешен продукт на Украйна. Според същия отчет размерът на сивата стопанска система също е намалял от почти 43% от Брутният вътрешен продукт през 2014 година до 33% в края на 2017 година

Помогна и въвеждането на ProZorro, транспарантна електронна система за публични поръчки. Според архивите новият Върховен антикорупционен съд работи безпрепятствено: от 2019 година той е осъдил 157 държавни чиновници. Зеленски също понижи броя на олигарсите: предходната година украинските управляващи повдигнаха серия от обвинявания в корупция против Игор Коломойски, един от най-известните от тях. „ Няма подозрение, че Украйна е постигнала огромен прогрес в битката с корупцията “, споделя Адриан Каратницки, създател на книгата „ Украинското полесражение: от независимостта до спора с Русия “.

Дотук добре, склонен е изпълнителният шеф на Центъра за битка с корупцията Дария Каленюк. „ На прав път сме “, счита тя. Дори публичните поръчки на Министерството на защитата бяха въведени в ред, само че е мъчно да се каже сигурно за цените на смъртоносните оръжия, защото те са включени в ProZorro от съображения за сигурност на страната. „ Силите на остарялата школа ще устоят на смяната, само че наш дълг е да не им позволим да завладяват “, заключи Каленюк.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР