Търсенето на извънземен живот отдавна занимава хиляди хора, между тях

...
Търсенето на извънземен живот отдавна занимава хиляди хора, между тях
Коментари Харесай

До десет години ще открием извънземни форми на живот

Търсенето на извънземен живот от дълго време занимава хиляди хора, сред тях и редица известни астрономи, астронавти и учени. В момента редица галактически сонди изследват пространството за планети, на които е допустимо да има живот. Макар към момента никой да не е в положение да потвърди съществуването на образован живот отвън нашата планета, редица специалисти имат вяра, че сме все по-близо до намирането на извънземен живот.

Според Крис Импи, заместител началник на департамента по астрономия в университета на Аризона, търсенето на живот отвън Земята ще даде резултат още през идващото десетилетие. Според него обаче, търсенето на образован живот ще продължи много по-дълго. Импи споделя, че се обзалага, че микробна форма на живот отвън Земята ще бъде открита след 10-15 години, само че не и умна форма на живот, за която ще изчакаме още.

Макар да е песимистичен за откриването на образован живот отвън нашата планета, Импи споделя, че подобен може би съществува в нашата слънчева система. Според него Европа, богатият на вода сателит на Юпитер е евентуално място, на което може да има живот.

Астрономът не изключва някаква форма на живот да бъде открита и на Марс. Такива форми на живот съгласно него, могат да съществуват под повърхността на планетата. Импи споделя, че по-добрите фотоси от повърхността на Червената планета, получавани през днешния ден,  демонстрират огромна възможност там да е имало живот в предходни интервали.  Според него, с напредването на технологиите  през  идните години, астрономите ще могат да употребяват телескопа Джеймс Уеб на НАСА с цел да открият био-маркери, каквито са кислородът и метанът  в атмосферите на сходни на Земята планети.

Тези опити с новия телескоп на НАСА предстоят и се чака точно с него да се открият доказателства за микробни форми на живот отвън Земята.

Вероятно от тези открития ни разделят десетина години, споделя астрономът Импи. Търсенето на образован живот ще продължи, макар неналичието на триумф до момента. Първите опити за търсене на образован живот отвън Земята стартират с програмата SETI (Търсене на извънземен образован живот – Search for Extra-Terrestrial Intelligence) през 1959 година Те не престават и през днешния ден, като носят от ден на ден информация. Едно проучване направено през днешния ден носи повече информация в сравнение с всичко насъбрано до момента, споделя Импи.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР