Търсенето на границите на ума и тялото го отвеждат към

...
Търсенето на границите на ума и тялото го отвеждат към
Коментари Харесай

Филип Лхамсурен прекоси сам амазонската джунгла пеша, с кану и колело

Търсенето на границите на мозъка и тялото го водят към десетки далечни кътчета по света – от Чечения и пустините на Азия, до Сибир и Амазония. Филип Лхамсурен е едвам третият човек в света, съумял да покори самичък амазонската джунгла и да премине повече от 5000 км за пет месеца без непозната помощ - с кану, пешком и с колело.

Няколко месеца след завръщането си от експедицията " Прегръдката на Амазония " и броени дни преди да забележим кино лентата му за това неизмеримо премеждие Филип Лхамсурен гостува в предаването „ Тази събота и неделя”. Казва, че Амазония е последното живо кътче на планетата.

Снимка: Фейсбук

„ В моите планове се стремя да диря връзката сред индивида и природата. За мен местата, които са диви, за мен са живите сърца на планетата и желая да си взаимодействам с тях. Това ми дава мощ на духа и доста уроци”, описа Филип Лхамсурен.

„ От всяка експедиция изучавам доста. Конкретно осъзнах какъв брой малко научих за джунглата и какъв брой задоволително научих, с цел да оцелея в нея”, добави той.

Снабден с най-малко екипировка Филип започва от дребното рибарско населено място Каноа, ситуирано на брега на Тихия океан, прекосява Андите и се спуска с индианско кану в джунглата на Амазония. Джунглата и реката стават най-хубавото леговище за Филип. Преминавайки през речни басейни, езера и тропически гори, той се среща с непознати племена и с разнообразни диви животни. Пет месеца се храни с това, което успее да си улови.

„ Природата ми показваше по какъв начин би трябвало да се оправя, тъй като не знам всичко за джунглата. Ти си част от този организъм и като част от него можеш да продължиш”, описа още Лхамсурен.

Снимка: Фейсбук

„ Страхът постоянно върви с мен. Въпросът е, че би трябвало да не допускаш да надвива. Той не би трябвало да се трансформира в суматоха, тъй като тогава стават неточности. Умът ми позволява, че може да се случи нещо неприятно с мен, само че духът ми не го допуска”, сподели още пътешественикът.

Филип Лхамсурен обаче се среща и с друга действителност – войната сред локалните, наркотрафика, военните и нефтените компании. През 2015 година даже едвам не го убиват в Амазония.

„ След опита за ликвидиране две години носих тази драма в себе си.

Разказът от това пътешестване бе сниман от локален оператор и фотограф. Филмът „ Прегръдката на Амазония” е една неповторима гледна към девствената природа на територията, наречена Амазония, която няма аналог в своето многообразие от ендемитни растения и диви животни. Показва силата и упорството на индивида да се потопи в тази необятна джунгла от рискове и хубост.

Снимка: Фейсбук
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР