Търпението на хората за законодателни промени в сферата на пътната

...
Търпението на хората за законодателни промени в сферата на пътната
Коментари Харесай

Елица Буенова: Нужен е бюджет за пътна безопасност, търпението на хората се изчерпва

Търпението на хората за законодателни промени в областта на пътната сигурност се изчерпва, а недоволството се усилва. В неделя огромен митинг се организира в София. Събралите желаеха едно - смяна и да се постави завършек на смъртните случаи.

" Увеличават се и инвалидизираните хора. Има хора, които са в толкоз тежко положение, че тяхната орис е обречена. Говорим в статистиката какъв брой са починалите, само че пропущаме обстоятелството какъв брой са тежко потърпевшите ", сподели юрист Елица Буенова в студиото на " България заран ".

Пред тя разгласи стартиралата петиция за законодателни промени, като посочи настояванията в нея.

" Предложението ни, обвързвано с предварителната защита, е " Фонд за сигурност " е да бъде изваден от бюджета на Министерство на вътрешните работи и изваден от ръководството на министъра на вътрешните работи. В момента Фондът събира огромен размер от средства, единствено минимална част от тях се изразходват. Парите се събират от санкции ", разкри Буенова.

По думите ѝ, в случай че Фондът се извади от Министерство на вътрешните работи, средствата ще бъда следени от шефа, който дружно с екип ще обезпечи достъп до всички, които имат нужда от средства.

" Ние желаеме маркировка, светофари, детски площадки за образование, а когато попитаме за какво - ни дават отговор, че няма пари. Когато Фондът се отдели, ще могат всички тези, които сега се оправдават, че нямат пари - да аплайват, да се прегледа желанието им от комисия и остатъците от 78 млн. единствено за 2020 година да не потъват в общия бюджет, а да бъдат отпускани за пътна сигурност ", изясни Буенова.

Когато предварителната защита и средствата за пътна сигурност не окажат въздействие, се стига до ПТП, при които следват тежки каузи, отнемащи извънредно дълго време, означи гостът.

" Това е голям проблем. Има малко движимости лица, които работят - от 700 движимости лица, действително работят не повече от 100. Искаме да се сътвори институт за правосъдна експертиза. Имаме предпочитание и за цялостна метаморфоза на член 342 и член 343 от Наказателен кодекс, които регламентират наказванията на водачите, предизвикали ПТП. Искаме делене на квалифициращите условия на две и въвеждането на термина " пътно ликвидиране ", съобщи още Буенова.

Гледайте целия диалог във видеото.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР