Тържествената Света литургия за големия християнски празник Рождество Христово започна

...
Тържествената Света литургия за големия християнски празник Рождество Христово започна
Коментари Харесай

Патриарх Неофит отслужва Света литургия за Рождество Христово

Тържествената Света литургия за огромния християнски празник Рождество Христово стартира в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски ".
Празничното свещенодействие се води от българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който благослови с "двусвещника и трисвещника " събралия се в храма богомолен народ и църковен клир.

Президентът Румен Радев участва на тържествената литургия в патриаршеската катедрала, там е също и шефът на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет Емил Велинов, както и доста вярващи, пристигнали да почетат Рождеството Христово.

На празничната литургия ще бъде прочетено патриаршеското и синодално обръщение за Рождество Христово, което е обръщението на патриарх Неофит и на митрополитите от Светия синод на Българската православна черква към всички българи - в Родината, и отвън нея.

В Рождественското си обръщение нощес патриарх Неофит приканва с каузи на състрадание, съгласно силите и опциите си, да се погрижим измежду нас да няма към този момент страдащи и нуждаещи се, гладни и жадни - както за храна, по този начин и за най-елементарно човешко внимание. Патриарх Неофит насочи своята благословия по време на богослужението на Бъдни вечер в катедралния храм "Свети Александър Невски ".

В своето послание към вярващите главата на Българската православна черква съобщи:

"В тази свята нощ на най-съкровеното очакване, ние, правилните негови възпитаници, най-силно усещаме нашата човешка непосредственост и благословено единение - единение на нашата избавителна религия и на непомрачената ни свята надежда…Благословена да бъде обичайна празнична софра за Бъдни вечер, която ни събира дружно с други и с Христа Спасителя, който е центърът и средоточието на целия наш християнски живот - на вярата ни и на нашата светла и непомрачена вяра. Честит и блажен празник! Честито Рождество Христово! ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР