Тържествен концерт по случай 110-годишнината от рождението на академик Марин

...
Тържествен концерт по случай 110-годишнината от рождението на академик Марин
Коментари Харесай

Концерт в АМТИИ - Пловдив за 110 години на композитора Марин Големинов

Тържествен концерт по случай 110-годишнината от рождението на учен Марин Големинов ще се състои от 18 часа тази вечер в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Ще прозвучат произведения на Марин Големинов, който е „ Доктор хонорис идея “ на АМТИИ-Пловдив. В концерта ще вземат участие представители на академията и Академичният национален хор, ще се включат и реализатори от Националното учебно заведение за музикално и танцово изкуство „ Добрин Петков “ в Пловдив. 

Събитието ще бъде намерено от ректора на Академията проф. Милчо Василев, а слово за юбиляра ще изнесе проф. Юлиан Куюмджиев. Съорганизатор на проявата е университетският клуб „ Млад академик “. 

 Снимка

Академик Марин Големинов е един от най-видните представители на българската музикална просвета, композитор, диригент, възпитател и създател, създател на известните музикално-сценични творби „ Ивайло “, „ Нестинарка “ на редица симфонии и симфонични поеми, увертюри и сюити, на инструментални концерти, на камерна и вокална музика. 

Със своето квартетно творчество Марин Големинов построява моста, по който българската камерна музика минава дългия път през времето, достигайки в края на 20-ти век разцвет в развиването си, съпоставим с равнището и традициите на европейската музикална просвета, с цел да стане по този начин необходима и обичана и в новото 21-во столетие. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР