Търговската война между САЩ и Европа, както и промените в

...
Търговската война между САЩ и Европа, както и промените в
Коментари Харесай

Назоваха най-тежките заплахи за глобалната икономика

Търговската война сред Съединени американски щати и Европа, както и измененията в политиките на централните банки са най-подценяваните опасности за международната стопанска система. Такова мнение бе изразено от основния икономист на компанията Market Secutities Кристоф Баро, който " Блумбърг " дефинира като най-точенният анализатор по въпросите на Съединени американски щати, Европа и Китай. За това написа Business Insider.

Баро припомня, че комерсиалната борба сред Съединени американски щати и Китай, която продължава към година и половина, оказва мощно въздействие върху фондовите пазари. Така че в действителност нарастването с 20% на показателя S&P 500, следено от август 2019 година насам, се дължи значително на напредъка в договарянията сред Вашингтон и Пекин, и на подписването на първата фаза на комерсиалното съглашение.

Според Баро обаче рисковете от ескалация на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай през 2020 година остават. Освен това съществува опция за нов търговски спор, при който Вашингтон и Брюксел ще бъдат съществени участници. „ Може да се появят доста фактори, които ще трансформират радикално обстановката на пазарите. Един от тях са президентските избори в Съединени американски щати (насрочени за ноември 2020 година - бел.ред. ) “, сподели той. Според Баро при положение на преизбиране на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, комерсиалните връзки на Съединени американски щати с Европа евентуално ще се изострят още повече.

Друга сериозна опасност за стопанската система на света може да бъде смяна в политиката на централните банки. През 2019 година на фона на закъснение на международната стопанска система те поддържаха пазарите посредством инжектиране на ликвидност, посредством покупка на активи или по-ниски лихвени проценти и коефициенти на банкови запаси. Това обезпечи напредък на финансовите пазари. Ако централните банки обаче понижат поддръжката през 2020 година, това може изцяло да промени обстановката и цените на акциите ще спаднат.

По-рано датските анализатори на Saxo Bank обявиха, че през 2020 година приоритет няма да бъде икономическият напредък, а загрижеността за околната среда и климата. Специалистите настояват, че неналичието на храна, чист въздух и вода се трансформира в екзистенциален проблем.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР