Търговската сделка на Обединеното кралство с ЕС може да се

...
Търговската сделка на Обединеното кралство с ЕС може да се
Коментари Харесай

Търговската сделка на Обединеното кралство с ЕС може да се разпадне

Търговската договорка на Обединеното кралство с Европейски Съюз може да се разпадне към разногласието за Северна Ирландия, съобщи външният министър на Ирландия Саймън Ковъни. На фона на упованията, че Обединеното кралство се готви да анулира елементи от Протокола за Северна Ирландия, ирландският външен министър загатна, че в отговор Европейски Съюз може да приключи дейстивето на Споразумението за търговия и съдействие.

За Северна Ирландия има специфична част от договорката за Брекзит, наречена Протокол. Протоколът резервира провинцията в общия пазар на Европейски Съюз за артикули, което защищава от възникването на твърда граница с Република Ирландия и разрешава свободен търговски поток с блока. Създава се обаче комерсиална граница сред Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, което основава проблеми за някои бизнеси. Член 16 от Протокола разрешава елементи от договорката да бъдат отстранени, в случай че се основават съществени проблеми и съгласно Лондон този миг е настъпил. Брюксел предложи опаративни промени, само че английските управляващи желаят още по-големи отстъпки.

Саймън Ковъни сподели, че в случай че Обединеното кралство отстрани елементи от следката за Северна Ирландия това ще бъде „ съзнателно, принудително спиране на връзките и договарянията сред двете страни “. Ковъни обвърза сходен акт с по-широкото споарзумение за търговия и съдействие, съгласно което всяка страна може да даде 12-месечно предупреждение, в случай че реши да се приключи неговото деяние. Ковъни съобщи по ирландската телевизия, че активирането на член 16 от страна на Англия доста ще навреди на ирландско-британските връзки. Според него Даунинг стрийт съзнателно слага претенции, които не може да получи.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР