Търговията с тестове за коронавирус в частните лаборатории е в

...
Търговията с тестове за коронавирус в частните лаборатории е в
Коментари Харесай

Търговията с тестове за коронавирус процъфтява

Търговията с проби за ковид в частните лаборатории е в подем, макар че министър председателят неотдавна се оплака, че се молим като циганета за проби. В София и огромните градове към този момент няколко частни лаборатории и лечебни заведения оферират на всеки искащ да се тества за статуса по отношение на короновируса, откри инспекция на " Сега ".

В началото частните лаборатории също имаха проблеми с доставките на проби, само че все още процесът наподобява изгладен. Дори и те обаче поучават човек да не се тества без причина, а да го прави единствено по рекомендация на доктор - персонален или от екипа на РЗИ или Министерство на здравеопазването. Освен това припомнят, че проучването на безсимптомни пациенти (без оплаквания) ще даде негативен резултат, даже и при налична зараза, заради характерностите на вируса, т.е. ще даде подправено негативен резултат, тъй като броят на вирусните частици при започване на болестта може да не е задоволителен, с цел да даде позитивен резултат.

Три типа са тестванията, с които се ревизира дали преглежданият е инфектиран с ковид и дали е прекарал към този момент болестта. Най-бавният, най-скъп, само че считан за най-сигурен е така наречен PCR-тест (полимеразна верижна реакция). При този тест нормално се взима секрет от гърлото или носа. Резултатите излизат от 48 до 72 часа според от заетостта на лабораторията и имат нужда от потвърждаване при позитивен тест. Ако пробата, изработен в частна лаборатория или болница се окаже позитивен, персоналният доктор на тествания е задължен да алармира РЗИ или Министерство на здравеопазването, откъдето пращат екип да вземе тестът и да я прати за удостоверение в някоя от държавните референтни лаборатории в София. Точно резултатите от тези лаборатории оповестяват ген. Владимир Мутафчийски и членовете на Националния действен щаб. С един PCR-тест могат да тестват до 20 души.  

Един от бързите проби също демонстрира дали тестваният е инфектиран. Той също се взима с проба в гърлото и от него излиза наяве дали пациентът е развил антигени в организма си. Резултатите от теста излизат до половин час и като цяло е изключително подобаващ за скрининг. Това е по-малко предлаган тест от частните лаборатории и лечебни заведения у нас.       

Вторият вид бързи проби се прави посредством взимане на кръв и служи за инспекция за съществуване на антитела или дали тестваният е развил имунитет към вируса след допир със инфектиран. Резултатите от него излизат от няколко минути до няколко часа. Едните антитела, които се изследват, са имуноглобулин M (IgM) - в случай че ги има, значи, че инфекцията е от скоро. Другите антитела са имуноглобулин G (IgG) - в случай че ги има, значи, че инфекцията е прекарана и индивидът е излекуван. Ако има и двете (IgM и IgG), значи, че инфекцията е с отминалост 10-25 дни.

Лицензирането на частните лаборатории и лечебни заведения, в които към този момент се вършат проби, се прави от Министерство на здравеопазването. Повечето лаборатории одобряват за подобен тест единствено в избрани свои манипулационни. Цените стартират от 27 лева и могат да надвишават 130 лева за PCR-тест.

В " Рамус " PCR-тестът коства 100 лева, пакетен тест за IgM и IgG плюс Инфлуенца А+B коства 45 лева, бърз тест за определяне на антитела в кръвта - 27 лева От " Рамус " оповестяват, че в София банкет на пациенти за инспекция на Covid-19 се реализира единствено в централата на ул. „ Капитан Димитър Списаревски “ в " Дружба " 1. За банкет на такива клиенти има обособен вход. " Рамус " вършат проби за Covid-19 и в множеството регионални градове - Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Плевен, Велико Търново, Шумен, Благоевград, Сливен, Враца, Силистра, Кърджали и Казанлък.

Лаборатории " ЦибаЛаб " също оферират два типа теста. PCR-тестът коства 130 лева Материали за този тест се взима единствено в манипулационната на лабораторията на ул. " Дамян Груев " 8А от 8.00 до 14.00 ч. Пакетът за скрининг против ковид е 63 лева. заедно с 4 лева. такса. Взима се кръвна проба, а резултатът е явен до края на работния ден. От един от центровете на " ЦибаЛаб " разясниха пред " Сега ", че от старта на свободните проби на ден за ковид изследват над 20 души, от които не повече от 5-6 идват по своя самодейност, а всички останали са с направление от персонален доктор.

Лаборатории " Бодимед " оферират PCR-тест и вкъщи, след авансово записване. Цената на теста е 100 лева, а на визитата на адрес - 30 лева.  " За проучването се вземат носен и пълнозвучен секрет със безплоден тампон, посредством натривка от гърлото, сливиците или зачервени сектори и от двете ноздри. Срокът за приемане на резултати е 24 до 48 часа според от нуждата от потвърждаване на позитивните резултати и натовареността на лабораторията ", предизвестяват от " Бодимед ".

От частните лечебни заведения в София проучвания за Covid-19 с PCR и бързи проби оферират " Токуда " и " София Мед ". Преди взимане на проби и при двата теста е необходимо пациентите на болничното заведение да отговорят на няколко скринингови въпроса: какъв е мотивът за проучването, пътували ли са скоро отвън страната, имат ли типичните признаци - висока температура, кашлица, зной, имат ли рискови контакти с евентуално инфектирани, показват от " Токуда ".

" Бързите проби за съществуване на антитела за кононавирус са лесни за осъществяване - взима се 1 капка кръв от пръста и резултатът е подготвен до 20 мин. При позитивиране на антитела от типа IgM e целесъобразно да се извърши PCR тест за удостоверение на инфекцията, който също може да се реализира в ДКЦ „ Софиямед " ", оповестява болничното заведение.

В центъра на " Софиямед " в " Люлин " също се правят PCR и бързи проби за съществуване на антитела. " Ако дадете своята проба за проучване посредством PCR-метод преди обяд, същата ще бъде направена до края на деня и ще имате резултат в онлайн системата ни до 24 часа. Ако тестът е взета в следобедните часове, ще получите своя резултат от 24 до 36 ч. от пробовземането ", осведомят от „ Софиямед “.

 

ОСОБЕНОСТИ

Частни центрове, които вършат този тест, разясняват, че антителата се образуват след 5 до 7 дни, след съществуване на вирусоносителство и е подвластно от имунния статус на човек. Тестът не може да открие вируса в кръвта, а единствено антитела срущу него, което е показателно за наличността му.  По-рано се позитивират  IgM  антитела и по-късно IgG  антитела, които остават да циркулират по-продължително време. Има прозоречен интервал след скорошна зараза, който пробата не може да регистрира, защото антителата би трябвало да са в задоволителен титър в кръвта. Така че има и подправено негативен резултат. В такива случаи се предлага още един тест след 2 седмици.

 

САМОИНИЦИАТИВА

Въпреки че в Националния действен щаб са срещу всеобщото тестване на популацията, което ген. Владимир Мутафчийски дефинира като безсмислено, на някои места общинската власт е на друго мнение. Кметът на Бургас Димитър Николов заяви в неделя, че локалният щаб също е решил през новата седмица да започва проучвания по метода на пуловете (един PCR-тест за до 20 души) измежду по-големи групи от хора. " Това ще ни даде опция доста по-бързо да съберем данни за здравословното положение на хората в Бургас, като изследваме по-масово тези, които са на работа в дните на пандемия и имат всекидневен контакт с други ", разяснява Николов във Facebook.

В Ивайловград също почва всеобщо тестване на жителите си от през днешния ден. " Преди седмици община Ивайловград заплати за доставката на скрининг проби. Тестовете са закупени от българска фармацевтична компания и са с европейски документ за качество ", заяви кметът Диана Овчарова. Тестването ще е гратис за жителите на общината. Целевите групи за тестване са тези, които най-вече контактуват с популацията - експертите от незабавна помощ, общопрактикуващите лекари, чиновници на пощата, полиция, ГПУ, работещите в бюрото по труда и обществения патронаж, обществени служащи, санитари и водачи, снабдители на артикули от първа нужда, в най-отдалечените места, чиновници от данъчна работа, работещите на едно гише в общинска администрация, служащи в бензиностанции и в магазини, част от карантинираните лица и членове на техните фамилии, както и лица от оперативния щаб, извърщващи надзор над карантинираните. Две седмици след този първи тест общината ще направи още един, само че с други лица, от същата рискова група.

Община Дългопол, която е с население 13 000 души, също към този момент влезе в новините с всеобщо тестване. " Досега са доставени 250 теста, а от сряда започваме поетапно по наш график да викаме хората за проучванията ", оповестява кметът Георги Георгиев пред " Капитал ". Става въпрос за бързи проби вид IgM - кръвни проби, които могат да засекат, че тестваният е в дейна фаза на инфекцията или към този момент създава антитела. И тук проектът е да се изследват упоменатите най-застрашени групи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР