Таня ГЛУХЧЕВА170-годишнината на поета революционер Хосе Марти, кубинския събрат на

...
Таня ГЛУХЧЕВА170-годишнината на поета революционер Хосе Марти, кубинския събрат на
Коментари Харесай

В София почетоха Хосе Марти

Таня ГЛУХЧЕВА
170-годишнината на поета бунтовник Хосе Марти, кубинския другар на Христо Ботев, бе маркирана на 27 януари в градинката пред посолството на Куба в София.
На възпоменанието участваха другари на Куба, общественици, интелектуалци. Сред тях бяха ръководителят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, председателката на Асоциацията " България - Куба " Тамара Такова, почетната председателка на асоциацията Станка Шопова, ръководителят на БАС Евгений Белий, ръководителят на Горско стопанство на БАС в София Борис Цветков, председателката на Съюз на българските журналисти Снежана Тодорова, ръководителят на Сдружението на испаноговерещите публицисти в България Георги Митов, почетната председателка на сдружението Къдринка Къдринова и други
След поднасянето на цветя пред паметника на Хосе Марти, Н. Пр. госпожа Каридад Куето Милиан предложения присъстващите в посолството, където ги очакваше изненада. В двора бе открита паметна плоча, подарена от двама другари на Куба, които работят в Светия синод. На нея е изписано " На Фидел " и датата 13.08.2021 година В негова памет е посаден и кипарис.
" Докато беше жив той, не искаше да му се вършат монументи или да се кръщават улици на негово име ", изясни посланичката. " Затова оставяме тук тази скромна плоча и ще чакаме да ни изпращате фотоси, с цел да виждаме по какъв начин пораства кипарисът и по какъв начин българо-кубинските връзки пускат все по-здрави корени и се ускоряват ", добави тя. 
Има хора, които в никакъв случай не умират. Те служат за образец на поколенията, които всяка година ги почитат и способстват за безсмъртието им. С тази страст бяха изпълнени словата в памет на Хосе Марти.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР