Танц за трио се нарича новият музикален проект на трима

...
Танц за трио се нарича новият музикален проект на трима
Коментари Харесай

Трима млади музиканти събира Танц за трио

" Танц за трио " се назовава новият музикален план на трима от най-ярките български музиканти от младото потомство. Виктория Василенко (пиано), Лия Петрова (цигулка) и Атанас Кръстев (виолончело) се събират за първи път за взаимен концерт, обединявайки своята креативна сила в търсене на нови пътища за изява и развиване на своето артистично майсторство. Всеки от тях има впечатляваща биография като солов реализатор и камерен музикант, а професионалните им триумфи ги подреждат измежду водещите български типичен реализатори. И тримата стартират своето музикално обучение в България, само че събират опит и умения в реномирани европейски музикални университети и школи. Те потвърждават неведнъж своите благоприятни условия в български и интернационалните състезания, които им отварят пътя към международните музикални подиуми. През 2014 година Атанас Кръстев победи на Международния конкурс за виолончелисти " Liezen " в Австрия, през 2016 година Виктория Василенко печели състезанието " Джордже Енеску " в Букурещ, а същата година Лия Петрова става победителка на цигулковия конкурс " Карл Нилсен " в Дания. И тримата инструменталисти имат забележителни солови изяви с голям брой български и задгранични оркестри и постоянно вземат участие във фестивални прояви.

В програмата на концерта са включени творби от епохата на Романтизма за разнообразни комбинации от трите инструмента. Музикантите ще изпълнят " Брилянтно рондо " за цигулка и пиано от Франц Шуберт, " Фантастични пиеси " за виолончело и пиано от Роберт Шуман и забележителното Клавирно трио 2 от Йоханес Брамс, което принадлежи към най-ценните мостри на камерната музика от XIX век. Специален акцент в програмата ще бъде музиката на Добринка Табакова, която е измежду най-влиятелните млади композитори на нашето съвремие. Изявената авторка приготвя нов вид за пиано, цигулка и виолончело на своята творба " Танц ", който ще прозвучи премиерно пред столичната аудитория.

Концертът " Танц за трио " е на 8 октомври от 19.30 ч. в зала " България " и се осъществя с финансовата поддръжка на Министерството на културата и в партньорство със Софийската филхармония, научи ДУМА от Ирена Данкова от " Кантус фирмус ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР