Талисманът на украинските сапьори и техен боен колега кучето Патрон

...
Талисманът на украинските сапьори и техен боен колега кучето Патрон
Коментари Харесай

Зеленски награди кучето-сапьор Патрон с медал `За вярна служба` |

Талисманът на украинските сапьори и техен военен сътрудник кучето Патрон получи орден „ За вярна работа “. Президентът Володимир Зеленски връчи държавни награди на украинските сапьори, взели участие в разминирането на окупирани по-рано от съветската войска територии. Патрон беше сред наградените от президента на Украйна.

Церемонията се състоя в неделя вечер в Мариинския замък в Киев по време на взаимната конференция на Зеленски с министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо. Зеленски връчи премията на притежателя на Патрон, спасителя Михайло Илиев. Самият Илиев пък беше почетен с медал „ За смелост “ 3-та степен.

„ Заедно с нашите герои желая да наградя и чудния дребен сапьор Патрон, който освен че оказва помощ при обезвреждането на взривоопасни предмети, само че и оказва помощ да учим нашите деца на нужните правила за сигурност на териториите, където има заплаха от мини. “ – разяснява президентът Зеленски. Когато Трюдо изиска да стисне ръката на Михайло Илиев с цел да го поздрави, Патрон стартира да му се „ кара “. След церемонията Илиев сподели премията на Патрон, а той я облиза.
Вижте тази обява в Instagram.

Талисманът на украинските сапьори Патрон е от породата Джак ръсел териер и има благородно родословие. Михайло Илиев, който е началник-група за пиротехническа работа и подводно разминиране в черниговското ръководство на Държавната работа за изключителни обстановки, взел кученцето за сина си. Момчето му дало и името Патрон. Тъй като родителите на кучето били породисти териери на наследника също му предричали медали по подиумите на кучешки надпревари. Михайло обаче почнал да взима Патрон със себе си в службата. Половин година работа с кинолог и доста неизменност дали положителни резултати.

От началото на войната пиротехниците в Държавната работа за изключителни обстановки са разкрили и обезвредили 19 хиляди муниции, част от тях ги е разкрил персонално Патрон. Ако стартира да копае нещо, значи нещо има. Получава хвалба и продължава да работи. Познава разнообразни миризми, всеки ден не престават да го упражняват с цел да е по-добър. Тъй като находките подлежат на заличаване, най-често неотложно, в началото държали Патрон, с цел да не се стряска от гърмежите. „ Държах го първите 2-3 пъти и след това видях, че даже не трепва. “ – споделя Михайло Илиев.

От края на март Патрон има профил в Instagram и към днешна дата го следват над 205 хиляди души.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР