Талибаните успяха да поемат контрола над по-голямата част от страната

...
Талибаните успяха да поемат контрола над по-голямата част от страната
Коментари Харесай

Водачите на талибаните - кои са най-важните?

Талибаните съумяха да поемат контрола над по-голямата част от страната единствено за няколко дни. След като овладяха и столицата Кабул, откриха цялостен надзор над Афганистан, както в интервала от 1996 до 2001 година

Ето кои са най-известните водачи на талибаните съгласно информация на " Ал Джазира ", съобщи БГНЕС:

1. Молла Хайбатула Ахундзада е актуалният висш водач на талибаните

Молла Хайбатула Ахундзада пое управлението на талибаните през май 2016 година след убийството на своя предходник Ахтар Мохамед Мансур при офанзива на американски дронове на пакистанска територия.

Преди Ахундзада да поеме управлението на талибаните, за него се знаеше малко, като се изключи че се интересува повече от правосъдни и религиозни въпроси, в сравнение с от изкуството на войната. Той има огромно въздействие измежду талибаните и е основен арбитър в шериатските съдилища. Въпреки това анализаторите считат, че ролята му на началник на придвижването ще бъде по-скоро алегорична, в сравнение с действителна.

Хайбатула Ахундзада, чийто татко е бил имам в локална джамия, е роден в южната афганистанска провинция Кандахар, която е дом на пуштунските племена и се счита за „ отечество ” на талибаните.
 Байдън приказва за Афганистан: Не влязохме там, с цел да помогнем на афганистанците да станат нация Байдън приказва за Афганистан: Не влязохме там, с цел да помогнем на афганистанците да станат нация
Влизането на Съединени американски щати в Афганистан още по времето на Джордж Буш-младши " в никакъв случай не е целяло създаване на нация ". Това съобщи сегашният америк...

Ахундзада се оправи с две сложни задания: той трябваше да сплоти талибаните след гибелта на молла Ахтар Мохамед Мансур и да разкрие истината за създателя на талибанското придвижване, молла Мухамед Омар, чиято гибел беше държана в загадка няколко години. Ахундзада не обича публичността и се задоволява единствено с редки речи по случай мюсюлманските празници.

2. Молла Абдул Гани Барадар - един от създателите на талибаните

Абдул Гани Барадар е роден в провинция Урузган (южен Афганистан), само че е израснал в Кандахар. Той е един от създателите на придвижването на афганистанските талибани дружно с молла Омар, който умря през 2013 година, само че гибелта му стана известна едвам две години по-късно.

Неговият живот, сходно на живота на доста афганистанци, се трансформира след руското настъпление през 1979 година Той става муджахидин и се счита, че се е бил един до друг с молла Омар.

През 2001 година, след нахлуването на Съединени американски щати и рухването на талибаните от власт, за Барадар се допуска, че е бил част от дребна група бунтовници, които са били подготвени да признаят новото държавно управление в Кабул. Но тази самодейност се е провалила.
 Русия няма да бърза с признаването на властта в Афганистан Русия няма да бърза с признаването на властта в Афганистан
Русия не приема талибаните в Афганистан като опасност за Централна Азия, уточни специфичният представител за Афганистан на президента Вла...

Молла Барадар става началник на военното крило на талибаните. През 2010 година той е задържан в пакистанския град Карачи, само че през 2018 година беше освободен по искане на Вашингтон.

Тъй като Барадар е почитан от разнообразни фракции на талибаните, той беше назначен за началник на политическата работа на талибаните в Доха. Той води договаряния с американците, което обезпечи изтеглянето на непознатите войски от Афганистан, а по-късно и мирните договаряния с афганистанското държавно управление, които в последна сметка се оказаха несполучливи.

3. Сираджудин Хакани - началник на " Мрежата Хакани "

Сираджудин Хакани е наследник на известния водач на антисъветския джихад Джалалудин Хакани, заместник-ръководител на талибаните и водач на " Мрежата Хакани " (най-радикалното крило на придвижването на талибаните).

Вашингтон счита „ Мрежата Хакани ”, учредена от татко му, за терористична организация и една от най-опасните групи, които са се борили със силите на Съединени американски щати и НАТО в Афганистан през последните две десетилетия.
 Талибаните приканиха държавните чиновници да се върнат на работа Талибаните приканиха държавните чиновници да се върнат на работа
Всички държавни чиновници както мъже, по този начин и дами могат да се върнат на своите работни места. Това заяви афганистанската телевизия &bd...

„ Мрежата Хакани ” е известна с потреблението на атентатори-самоубийци и е поела отговорност за най-тежките набези в Афганистан през последните години. Тя също беше упрекната, че е умъртвила някои високопоставени афганистански чиновници и е държала жители на няколко западни страни като заложници, преди да ги освободи, откакто получи откуп или замяна за пленени терористи. Например американският боец Бергдал беше освободен през 2014 година в подмяна на петима афганистански пандизчии, които излежаваха присъди в Гуантанамо.

Известни със своето бунтарство, бойни умения и мощ, бойците от „ Мрежата Хакани ” работят в планинските региони на източен Афганистан и оказват мощно въздействие върху решенията на талибаните.

4. Молла Якуб Мохамед Омар

Мулла Якуб е наследник на молла Мохамед Омар. Той е началник на военната комисия на талибаните, която дефинира стратегическите насоки за войната против афганистанското държавно управление.

Като наследник на неоспорим водач на талибаните той е сплотяваща фигура в мощното и пъстро придвижване. Някои анализатори обаче считат, че назначението му за началник на военната комисия на талибаните през 2020 година е чисто алегорично.

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР