Талибаните са получили в наследство от американското присъствие в Афганистан

...
Талибаните са получили в наследство от американското присъствие в Афганистан
Коментари Харесай

Талибаните са получили наследство от САЩ - 48 самолета и вертолета

Талибаните са получили в завещание от американското наличие в Афганистан 48 бойни вертолета и самолета в изправно положение след изтеглянето на Съединени американски щати от страната, оповестява в сряда Daily Mail, като се базира на личните си калкулации, съобщи организация " Фокус ".

Изданието показва, че в края на юни афганистанските военновъздушни сили се състоят от 167 единици техника (108 вертолета и 59 самолета). Преди завладяването на Кабул от радикалното придвижване, 46 единици са трансферирани в Узбекистан, в това число 24 хеликоптера. Според американските военни преди последния полет от Афганистан те са развалили 73 самолета. Като се имат поради тези данни, 48 самолета и хеликоптера са в ръцете на радикалното придвижване, само че тяхното съответствие и техническо положение не са известни с акуратност, написа Daily Mail.

Вестникът акцентира, че в ръцете на талибаните е попаднал самолетен парк, който надвишава броя на военновъздушните сили на 10 страни от НАТО, като Албания, Исландия, Люксембург, Латвия, Литва и Естония. Daily Mail също по този начин показва, че бойците на радикалното придвижване в сряда към този момент са се опитвали да употребяват вертолет за бойни цели в Панджшир. Експлоатацията на такова оръжие изисква подготвени експерти, водачи и механически личен състав. Талибаните набират водачи от държавните военновъздушни сили. Повечето от въпросните самолети и хеликоптери обаче са издигнати през 80 -те години на предишния век и се нуждаят от непрекъсната поддръжка и елементи. Освен това, както отбелязва вестникът, новите афганистански управляващи надали ще могат да си разрешат управляеми ракети и други оръжия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР