Талибаните са пленили, завързали и застреляли миналия месец 27 души

...
Талибаните са пленили, завързали и застреляли миналия месец 27 души
Коментари Харесай

Талибаните са екзекутирали пленници в размирна афганистанска провинция

Талибаните са завладели, завързали и простреляли предишния месец 27 души в долината Панджшeр в Афганистан при атака против бойци на съпротивата в региона, се споделя в оповестен през днешния ден отчет, отхвърлящ изказване на ислямистите, че тези хора са били убити в борба, съобщи АП.

Видеозапис на изтезанието, чиято меродавност е доказана от отчета, демонстрира петима индивида с вързани ръце и очи. На фрагментите по-късно бойци на талибаните в продължение на 20 секунди засипват мъжете с патрони и след това ликуват с радостни възгласи, съобщи Българска телеграфна агенция.

Разследването е извършено от " Афган Уитнес " (Afghan Witness) - план, събиращ данни от открити източници, към настоящата от Англия неправителствена организация Център за осведомителна резистентност. То удостоверява изказванията за жестоки способи, употребявани от талибаните против опозиционните сили и техните последователи, обявиха откривателите. Откакто взе властта в Афганистан предходната година, ислямисткото придвижване ръководи с твърда ръка, макар че в това време се стреми към признание на неговия режим от интернационалната общественост, отбелязва АП.

От " Афган Уитнес " показват, че са анализирали десетки източници с образно наличие като видеозаписи и фотоси от обществените мрежи, които съгласно тях да вземем за пример недвусмислено демонстрират съпричастността на съответен отряд от бойци на талибаните към убийството на 10 души в окръг Дара в долината Панджшер, петима от които са мъжете от видеозаписа.

Организацията уточни, че още веднъж по материали от обществените мрежи е открила и още 17 изтезания без съд и присъда, като при всяка една от тях жертвите са със завързани зад тила ръце.

Говорител на назначения от талибаните министър на защитата на Афганистан сподели, че е почнало следствие по случая с публикуваните в обществените мрежи видеозаписи. Той добави, че не може да даде повече детайлности, до момента в който то не завърши.

Забиула Муджахид, представителят на държавното управление на талибаните, към този момент не е открит за коментар. Миналия месец той съобщи, че талибаните са умъртвили при условия, които не посочи, 40 бойци на съпротивата в Панджшер и са завладели още над 100.

Съпротивата в долината Панджшер - планински регион северно от столицата Кабул - изникна от остатъците от някогашните афганистански сили за сигурност. Тя се зарече да се бори против талибаните, които взеха властта в Афганистан през август предходната година.

Али Найсам Назари, началник на интернационалните връзки на Фронта за национална опозиция на Афганистан, съобщи: " Талибаните са направили военни закононарушения, убивайки от упор военнопленници, които са им се предали, тези видеозаписи го потвърждават. "

От " Афган Уитнес " показаха, че разполагат с достоверни данни за още 30 жертви при офанзивата на талибаните в долината Панджшер предишния месец против бойци от локалната опозиция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР