Така, както през XIV век десетима флорентинци се оттеглят в

...
Така, както през XIV век десетима флорентинци се оттеглят в
Коментари Харесай

30 БГ истории без пари в „Декамерон 2020”

Така, както през XIV век десетима флорентинци се отдръпват в карантина, с цел да си описват истории, достигнали до нас през класическия алманах “Декамерон ” на Джовани Бокачо, през днешния ден - месец след началото на изключителното състояние - екипът на Сдружение за градски читални сътвори самодейността “Декамерон2020 ”, с цел да направи достъпа до модерна българска литература елементарен за читателите. 30 от най-утвърдените имена в описа дават едни от своите най-хубави творби за свободно четене по време на пандемията. Те могат да се изтеглят в разнообразни формати от уеб страницата на плана. В него са събрани произведения на Деян Енев, Георги Господинов, Здравка Евтимова, Алек Попов, Радослав Парушев, Мирослав Пенков, Иво Иванов, Михаил Вешим, Захари Карабашлиев и други. Запалените читатели, които сега нямат достъп до библиотеки и книжарници, могат да четат онлайн текстовете им, а също по този начин и да смъкват подборка с няоки от най-популярните им разкази. А уредниците приканват който има опция, да поддържа писателите и издателите им, като поръча онлайн тяхна книга.

" Още от времето на Бокачо литературата - и по-конкретно разказите, са прикритие в дни на тествания. Сега, когато неизбежно би трябвало да си останем у дома, ви предлагаме тази богата гама от истории за четене по време на пандемията ", пишат от " Сдружение за градски читални ".  “Точно преди месец ни се наложи да спрем физическия достъп до читАлнЯта, дребната библиотека, която към този момент пета година поддържаме дружно със Столична община в Градската градина на София. В извънредно късите периоди от този момент създадохме този уебсайт с разкази - за нашите читатели и за всички, които се интересуват от модерна българска литература ”, споделя ръководителят на сдружението Александър Шпатов.

Сайтът decameron2020.eu и Фейсбук страницата на плана са към този момент дейни. Там феновете на хубавата българска литература могат да открият обичани разкази - “Сляпата Вайша ”, “Кръв от къртица ”, “Има ли кой да ви обича ”, “Солено и сладко ”, “На Изток от Запада ”, “За петата ракия или какъв брой е прекрасен животът ”, “Тоя от Продиджи ” и доста други, общо - 100 описа от 30 създатели.

„ Декамерон2020 ” е самобитен поклон към българската просвета и е основан с безвъзмездната помощ на десетки създатели и хора, чиято задача е да поддържат литературата. В актуалната обстановка всеки сходен жест е потребен и значим - многочислени образци към този момент бяха дадени от културни дейци в най-различни сфери, които предоставиха безвъзмезден виртуален достъп до творчеството си – тъй като е нужно да се подсещаме успокоително,  че физическата изолираност не се равнява на обществената.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР