Табелки, на които са били изписани куплети от безсмъртното произведение

...
Табелки, на които са били изписани куплети от безсмъртното произведение
Коментари Харесай

Откраднаха табелки с безсмъртни стихове, посветени на български герой СНИМКИ

Табелки, на които са били изписани куплети от безсмъртното произведение на Христо Ботев " Хаджи Димитър ", са изчезнали. Те са били сложени по пътеката " Халката " в Природен парк " Сините камъни ", само че незнайни са ги премахнали.

Марин Тодоров, индивидът който алармира за станалото, споделя, че доста хора са се радвали на самодейността и даже са разказвали на децата си за забележителната персона на героя - роден от Сливен, на който са отдадени стиховете.

" Обществото би ви дало прошка, само в случай че сте ги откраднали, с цел да научите баладата наизуст. Това последното обаче, надали ще се случи ", обръща се Тодоров към крадците.

Цялата история може да прочетете в неговата неговата обява:

" Преди няколко месеца по пътеката за " Халката " в Политическа партия " Сините камъни " бяха сложени табелки с баладата за Хаджи Димитър. Вървейки нагоре, с неспокойствие очакваш да прочетеш идващия куплет, закачен на някое дърво.

Срещал съм хора от други градове, които се спираха и с неспокойствие ги четяха, а родители ги четяха на децата си и разказваха за " Войводата ". Караха те да се чувстваш горделив че си БЪЛГАРИН! За жал към този момент ги няма!!! А на тоя (тия) на които " пречеха " мога да кажа единствено едно: Вие сте българи само че.... с малко " б ".

Прочетете и вникнете в текста и ще разберете, какъв брой е голяяяяяма разликата сред вас и ЧОВЕКА, на който Христо Ботев е посветил тази балада!

Обществото би ви дало прошка, само в случай че сте ги откраднали с цел да научите баладата наизуст. Това последното обаче, надали ще се случи, тъй като човеци като вас нямат умствения потенциал да го създадат. — усещам се разгневен. "



Случаят буди публично отвращение в сливналии, които осъждат проявата, която разрушава едно положително дело.

" Възмутена съм! Ако някой желае да научи стихотворението може да го направи и без да смъкна табелите. Много добра е концепцията на хората, които са отделили време и средства да слагат табелите. Прекланям се пред тях! А останалите са просто дребни човечета ", написа Росица Господинова

" Моето мнение е че никой българин, с българско съзнание, не би ги пипнал, а би се гордял с тях и би ги пазил. Този, който е протегнал ръка на това, го е направил или от злоба, или от неначетеност! Много жалка постъпка! ", прибавя Ваня Димитрова

" Има хора които желаят хубавото за народа си, само че има и такива които единствено разрушават и тъпчат това което някои са построили и създали нещо хубаво и положително за възпитанието на децата ни? ", разяснява Тодорка Иванова.

" За следващ път съм потресена от простотията на някои хора! Каквото и да се каже, ще е малко!? За мен такива хора би трябвало да бъдат наказвани със закон! Докато са без осъдени, едни ще градят, другите ще разрушават! ", счита Веселина Илиева.

" На някой му пречат на самочуствието. Трудно се реализират идеали с празни глави, а цитатите евентуално припомнят на някой тъкмо за това ", написа Венцеслава Табакова.

" Едни градят, други разрушават! Никога няма да се оправим, до момента в който простащината върлува ", написа Гиргина Кръстева.

" Хаджи Димитър " е напечатана за първи път във в. " Независимост " през 1873 година Кога тъкмо е основана, обаче не се знае. Захари Стоянов по мемоари на съвременници твърди, че Ботев я е декламирал дълго преди обявата. С дребни ремонти

стихотворението е оповестено в " Песни и стихотворения ". Нейно въодушевени е подвигът на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, която минава Дунева през 1868 година и води голям брой борби с постоянна османска армия и военизирано турско население.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР