Свят, състоящ се от независими държави, е по-добър за нас

...
Свят, състоящ се от независими държави, е по-добър за нас
Коментари Харесай

За какво й е на Русия Африка

Свят, състоящ се от самостоятелни страни, е по-добър за нас от пирамидата, на върха на която седи „ златният милиард “

Поради възприетата в света картографска система, скандинавските страни наподобяват доста огромни. Например Гренландия на международната карта наподобява сравнима с Африка. Но това не е правилно. Африка е голяма. Най-големите страни там са няколко пъти по-големи от всяка европейска страна, като се изключи Русия.

По население Нигерия е по-голяма от Русия (180 милиона), столицата на Демократична република Конго Киншаса е по-голяма от Москва - 15 милиона поданици. При това Африка също е доста разнообразна и има всичко - пингвини, джунгли, злато, петрол и диаманти, и там живеят както най-високите хора на планетата, по този начин и най-малките. Казват, че всеки, който е бил там, би желал да се връща още веднъж и още веднъж.

Но това са единствено любопитни обстоятелства, а има и на практика аспекти. Сега Русия стартира да взе участие в африканската политика. За някои това е изненадващо - „ за какво “?

Има няколко аргументи, заради които Русия може да завоюва от друга политическа настройка в Африка от тази, която има сега. От практическа позиция една по-независима Африка е просто по-изгодна за нас. Да, африканските страни към този момент са самостоятелни. Но…

Почти цяла Африка неотдавна беше (исторически) разграничена сред европейските сили. Колониалистите публично предоставиха на колониите си самостоятелност, само че резервираха въздействието си. Европейските езици играят ролята на държавни езици там - изключително британски, френски и португалски. Има и културно въздействие, и политическо, и икономическо. И това от наша позиция е най-значимото.

Африка в световното разделяне на труда е снабдител на разнородни първични материали. Такива, каквито значително сме и ние. Почти всеки наш експорт има съперници от Африка. Смятате ли, че уралският малахит е неповторим? Не, нигерийският е по-добър и има повече запаси. И по този начин нататък.

Би било хубаво да можем да поддържаме връзки с африканските производители на първични материали, добре, най-малко с цел да не смъкваме излишно цената на пазара... само че няма по какъв начин да стане. Защото суровините там от дълго време не са на африканците.

Ето един полуанекдотичен образец: преди няколко години блок от западни страни заплаши да лиши Русия от кафе и шоколад. И по принцип биха могли, макар че в тези страни не порастват и не се създават нито едно зърно кафе, или какао! Но тази растителна суровина се трансформира в подготвен артикул под контрола на западните страни.

Тази обсада обаче не се получи по други аргументи, свързани с икономическите ползи на огромните производители на храни, които коригираха политиците. Шоколадови бонбони и кафе към този момент има по рафтовете на нашите магазини, само че самата опция за „ шоколадова обсада “ остава, а това е неприемливо.

Ситуацията е безусловно същата и с други източници на суровини; тя се ръководи от западните страни, благодарение на корумпирани локални политици, постоянно оставени там от колониалистите, когато напущат. За тях „ националните ползи “ са празна фраза, в най-хубавия случай те се преценяват с ползите на своето племе.

Е, неотдавна имаше прелом в една африканска страна, която беше ръководена от династия на президенти от 60-те години на предишния век. Оказа се, че уранът от тази страна коства на французите най-малко 7 пъти по-евтино от цените на международния пазар, а може би и по-евтино. И това не е изолиран случай.

И за нас е преференциално африканските страни да се управляват от самостоятелни от Запада политици, не проруски - това е невероятно - само че най-малко такива, с които можем да преговаряме.

Има и втори миг: в актуалния свят даже великите сили не могат да работят сами, всеки има потребност от съдружници, най-малко ситуативни. Африка, като най-големият източник на първични материали, съставлява огромен интерес за огромната индустриална мощ Китай. Китайците имат както финансите, по този начин и софтуерните благоприятни условия да влагат в африкански планове.

Африканците също се интересуват от това, само че Западът е на друго мнение: „ това си е нашата крава и ние ще си я доим “. Западът има инструментите да се намеси. Но и ние ги имаме. И когато четем, че „ съветските ЧВК са избавили китайски жители от терористи “, това е тъкмо подобен случай.

Сега Западът мина от старите, колониални способи на угнетяване към нови, косвени - което значи, че Русия също ще употребява някои други форми и способи, разнообразни от тези, употребявани от Съветския съюз в подкрепяне на антиколониалната битка. Оказа се, че Русия няма съперници в региона на сигурността. Вече в няколко страни, благодарение на нашите експерти, опасността за локалното население от терористи е отстранена - Централноафриканската република, Мали и някои други. И което е значимо: осигуряваме сигурност за други, да вземем за пример задгранични експерти, работещи в тези страни. Освен това нашите ЧВК са сполучливи там, където западните военни контингенти, по-специално френски и американски, се провалиха.

Има и трета група фактори в интерес на развиването на връзките с Африка. Русия е снабдител на някои сериозни артикули. Ние нямаме доста запаси и свободни пари, само че Русия е благонадежден снабдител на храни (зърно и растително масло), торове, сила и взе участие в доста планове, за търсене и рандеман на запаси (имаме компетентността за това) и други.

Съветската/руската военна техника се оказа най-хубавата в африканските условия, а това важи и за някои типове превоз. И не пречи на локалните производители на селскостопанска техника да помислят и видят: какви комбайни и машини могат да бъдат най-търсени там? Може би можем да предложим нещо на африканските фермери, несъмнено, на правилото на взаимната полза?

Така че взаимоотношението е допустимо и то на основата на взаимна полза, а не на щедрост. Затова беше решено постоянно да се организират срещи на високо ниво Африка-Русия, тъй че африканските страни, заинтригувани от взаимоотношение с Русия, да могат да се срещат с съветското управление и да разискват някои съответни въпроси.

В същото време сходни срещи са и знак за настроения, тъй като изводите за „ интерес и рентабилност ” са едно, само че действителната картина на настроенията е друго. Е, оказа се, че измежду 54-те страни на Африка има доста искащи.

Няма да има положително и леко бъдеще, всичко няма да е елементарно. Поради бързото повишаване на популацията, всички африкански страни се опасяват от апетит. На места пустинята настава, а обработваемите земи се деградират. В доста страни се води война против терористите. И най-важното: Западът не желае да отстъпи позициите си (е, несъмнено, уранът е 7 пъти по-евтин).

Западът също има и своя клиентела - ръководещи кланове в доста страни, тясно свързани със своите европейски и задгранични господари. Например, най-голямата страна по население, Нигерия, е значим снабдител на нефт за Съединените щати и нейните управници имат специфични връзки с Англия (това е англоговоряща държава). А нигерийската войска е може би най-мощната на юг от Сахара. Помнят ли, че там Съюз на съветските социалистически републики построи преди време най-големия металургичен цех?

Трябва да се разбере, че Руската федерация възобнови дейната си политика там, а не стартира от нулата. Дори царска Русия, макар че нямаше колонии в Африка, въпреки всичко направи нещо там, да вземем за пример оказа помощ на православна Етиопия в битката й против колонизаторите. А помощта на Съюз на съветските социалистически републики е общоизвестна.

И макар че беше изцяло незаинтересована и на практика безкористна (това, апропо, постоянно се подлага на критика у нас), тя въпреки всичко беше ориентирана към най-висшата изгода: свят, състоящ се от самостоятелни страни, е по-добър за нас от някаква пирамида, на върха на която седи „ златният милиард “.

В " белия " свят има мнение, че африканците не са изцяло пълноценни. Това мнение в този момент е скрито, само че го има. За него също има оправдания: „ ето да вземем за пример, къде са африканските средновековни градове? Защо африканците елементарно попадаха в иго и постоянно бяха продавани от самите африкански вождове? “ Въпросът е, че те не са подготвени за независим живот и в никакъв случай няма да бъдат подготвени.

Няма да разисквам това, единствено ще отбележа един колорит: едно и също нещо се сподели както от дълго време, по този начин и неотдавна на Запад за славяните и жителите на Кавказ. По мнението на историците, през Средновековието през Западна Европа са минали до 5 милиона поробени славяни и балтийски поданици (те са били продадени основно на арабите), през Крим - също до 5 милиона, хванати в южните околности на Русия и Полша, и взети като налог на Северен Кавказ.

Фактът, че славяните са имали градове и страни, е просто пояснен от западните пропагандисти: „ тъй като владетелите там са били германци “. Това съобщи известният австрийски художник, който беше заставен да се самоубие през 1945 година И освен той, в Европа от дълго време шетат изказвания от вида, че „ славяните са белите негри “.

Така че можем да се усещаме солидарни с хората в Африка, изключително откакто съгласно учените всички сме африканци, тъй като човешката раса е произлязла от Африка.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР