Свят Каквото и да предложи България, ще дадем повече Сърбия

...
Свят Каквото и да предложи България, ще дадем повече Сърбия
Коментари Харесай

Каквото и да предложи България, ще дадем повече

Свят Каквото и да предложи България, ще дадем повече Сърбия има един сериозен минус - не е член на Европейския съюз за разлика от България  Николай Киров 29 април 2019, 21:27
„ Сърбия се бори за „ Фолксваген”, написа балканският сътрудник на „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” Михаел Мартенс, представен от „ Дойче веле” (Deutsche Welle)

В изявление с Мартенс, сръбският президент Александър Вучич акцентира, че в съревнованието за привличане на инвестицията в нов цех на немския производител на коли, Сърбия има няколко преимущества пред България.

Заради дуалната система на обучение сръбската стопанска система разполагала с добре подготвени фрагменти и с опит в производството на съставни елементи за автоиндустрията. Сърбия регистрира постоянни държавни финанси, спадащ дълг и намаляваща безработица.

Вучич показва вяра, че инвестицията на немския тръст ще отиде в неговата страна, „ макар сериозния политически напън върху някои от участниците”.

На спекулациите, че някогашният немски канцлер Герхард Шродер лобира за Турция, Вучич отвръща: „ Това е негово право. Аз пък слушам, че други лобират за други дестинации. Ние обаче играем чисто. И намерено пазиме своите интереси”.

Шрьодер е освен някогашен канцлер, само че и някогашен министър председател на немската провинция Долна Саксония. Правителството на провинцията управлява над 20% от акциите на „ Фолксваген” и по този метод постоянно взе участие във взимането на значимите решения за автомобилния тръст.

По думите на Вучич Сърбия почита съперниците си за огромната инвестиция, измежду които са Турция и България. „ Но каквото и да предложат те, ние можем да дадем повече. Готови сме да предложим двойно по-високи дотации и облекчения спрямо България. Имаме добре квалифицирани фрагменти, непосредствено на границата с Европейски Съюз. А преди три години въведохме и дуалната просветителна система по немски образец”, регистрира сръбският президент.

Той акцентира, че Сърбия ще предложи безвъзмезден терен за градежа на новия авто цех и осъществяване на всички инфраструктурни действия – доставяне с газ, ток, създаване на нужната пътна инфраструктура, плюс денонощна подготвеност да се дава отговор на запитванията от страна на „ Фолксваген”.

В Сърбия към този момент се създават доста елементи и съставни елементи за автомобилната промишленост. Освен това страната изпреварва България с единайсет места в класацията на Световната банка за бизнес-климата.

Същевременно, показва Мартенс, Сърбия има и един сериозен минус - не е член на Европейския съюз за разлика от България. Белград стартира договарянията за участие през 2014 година, само че надали ще завърши скоро. На което сръбският президент дава отговор: „ Ако бяхме в Европейски Съюз, към този момент от дълго време да сме привлекли тази инвестиция, тъй като съм сигурен, че нашата оферта е по-добра от тази на България. Но без участие в Европейски Съюз битката ще е тежка”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР