Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание

...
Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание
Коментари Харесай

Сводка на войната 31.01.23: Руснаци в редиците на украинската армия - Анализи и Коментари

Сводка е план на двама публицисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последствия за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 година на български ().

Фрегатата " Адмирал Горшков " още веднъж е в новините : съгласно Министерството на защитата в Москва съветски моряци са избавили уединен мореплавател и неговото куче посред западната част на Атлантическия океан след повреда на яхтата му. Те са от групата кораби, съпътстващи фрегатата " Адмирал Горшков ", която преди три седмици мина около френския бряг с хиперзвуковите си ракети " Циркон " на тестова задача, само че на първо място на проява на мощ край американския бряг. " Това е нашият новогодишен подарък ", пошегува се някогашният президент Дмитрий Медведев намеквайки за ракетите " Циркон ", за които самият Владимир Путин съобщи, че нямат аналог в света. Тези ракети могат да носят нуклеарна бойна глава. " Американците постоянно би трябвало да помнят, че си имат работа със страна, която може да ги загроби. Единствената в света. Друга няма ", разяснява Константин Малофеев, създател на близкия до Кремъл ефирен канал " Царьград ". В този случай съветските моряци се задоволиха да отговорят на сигнала за злополучие на яхта, освен това френска яхта, което ще им обезпечи задоволително добра реклама.

Руснаци в редиците на украинската войска. В допълнение към " задграничния легион " украинската войска разполага и с поделение, формирано напълно от съветски доброволци. Наречен " Свобода за Русия ", този различен легион към този момент има два батальона, а други два са в развой на образуване. Бойци с най-различни профили водят война в тях: някогашен банкер, монархист, строителен служащ, беглец... Всички те са си сложили за цел да " освободят Украйна ", само че и Русия от режима на Владимир Путин - човек, който " унищожи освен съветската стопанска система, само че и способността на руснаците да се развиват и да имат право на щастливо бъдеще ", съгласно тях. За тази цел те са подготвени да продължат битката с оръжие в ръка на съветска земя и след края на войната. Каналът им в Telegram има над 117 000 клиенти.

Хърватският президент Зоран Миланович предизвика диаметрално противоположни реакции в Киев и Москва, като съобщи, че " Крим в никакъв случай повече няма да бъде украински ". " Неприемливо " за украинците, това изказване " потвърждава, че хърватският президент е споделил на глас това, което мислят доста европейски водачи ", считат от Москва. Хърватия е парламентарна република, само че това не пречи на нейния президент да се пробва да въздейства на публичното мнение. От началото на войната той направи няколко проруски изказвания, протестирайки против изпращането на тежки оръжия в Украйна и обвинявайки Запада, че желае да разпада на Русия.

Оптимизмът на Кирил Буданов би трябвало да разтревожи Кремъл. Младият началник на ГУР, украинското военно разузнаване, не се задоволява да предвижда (както множеството украински публични лица) връщането на Крим в състава на Украйна - " евентуално до лятото " - и провалянето на Русия. В изявление за " Washington Post " той също по този начин загатва, че Украйна има доста сътрудници на съветска територия, подготвени да правят саботажи. И че в самия Кремъл Украйна има симпатизанти. " Наистина има хора, с които се работи доста елементарно, хора, които схващат, че Русия би трябвало да бъде друга. " И ние поддържаме тези хора ", споделя той.


[Под лупа] Войната в Украйна и подсъзнателните послания на Александър Лукашенко 

На 19 януари беларуският водач одобри съветския външен министър Сергей Лавров. Когато обаче човек огледа фрагментите от срещата им в президентския замък в Минск, всичко - от думите до езика на тялото на двамата събеседници - като че ли демонстрира противоположното - че Лавров е този, който приема Лукашенко. Лукашенко, който се върти нервно на мястото си, безусловно докладваше на мрачния и даже леко нервиран Лавров. " Вие знаете какво е моето отношение към Вас ", " подкрепям Ви за всичко " чува се да споделя беларуският водач. Говорейки за опитите на Запада да " употребява Украйна " против Русия и Беларус, Александър Лукашенко изпуска и това изречение което изненада мнозина: " Но това, което ме учудва и прелестно изненадва, е, че до момента Украйна се държи. Тя не се е поддава на провокации против Беларус. Макар че западните ни съседи интензивно я тласкат към това ".

Само няколко дни по-рано същият Лукашенко упрекна Украйна по време на среща със своите генерали и силовици, че е разрешила територията ѝ да бъде употребена за образование и въоръжаване на бойци, които биха могли да дестабилизират страната му. " Не разбирам за какво украинците желаят това. От една страна, те ни молят да не водиме война с тях. Те дори оферират да подпишем пакт за ненападение. А въпреки това, те въоръжават всички тези главорези ", споделя той.

Защо тогава Лукашенско се хвали, и то пред съветския министър на външните работи, че Украйна го изненадва прелестно? За Александър Азаров, представител на опозиционната платформа " Bypol ", която сплотява някогашни беларуски военни и чиновници в областта на сигурността, сходни послания от Лукашенко не са адресирани към украинците или даже към беларусите, а към съветските му съдружници и по-конкретно към Владимир Путин.

От началото на войната Беларус е отвориля територията си за съветските войски, които се пробваха да завладяват украинската столица от север. От нейната територия се правят и избран брой въздушни удари, по-специално с изтребители бомбардировачи Миг-31. Създаден е и руско-беларуски контингент и са извършени доста взаимни настъпателни учения. Има всички учредения да се счита, че Кремъл е изискал от беларуския си сътрудник още по-активно присъединяване в " специфичната военна интервенция ", изключително при положение на нов опит за атака против Киев. И има всички учредения да се счита, че Лукашенко е срещу това. Не от национализъм или горделивост, а тъй като познава добре армията си. " Никой, от генерала до елементарния боец, не желае да води война при нас ", споделя Азаров. " Беларуската войска в никакъв случай не е взела участие във военни интервенции след оповестяването на независимостта на страната през 1991 година ", споделя той. Що се отнася до новобранците, съгласно информацията, която се носи в армията, 90 % от тях ще изберат да дезертират още на първия ден, вместо да влязат в борба.

Но в случай че, обратно на това което Лукашенко и съветските му съдружници твърдяха до момента, Украйна " не се подава на провокации ", то военният сюжет се отсрочва за Беларус. Поне за в този момент. И може би това е желал да каже Лукашенко.





Можете да

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР