Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание

...
Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание
Коментари Харесай

Сводка на войната 30.01.23: Един натовски генерал начело на Чехия - Анализи и Коментари

Сводка е план на двама публицисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последствия за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 година на български ().

Френски Миражи за Украйна? От няколко дни, договаряния се водят на най високо равнище сред Киев и Париж и за този вид за украинските военновъздушни сили. За в този момент се приказва единствено за десетина Mirage 2000. Според уеб сайтове, профилирани в региона на военната аеронавтика, това може да включва шест до осем двуместни самолета Mirage 2000D за наземна офанзива и близка тактическа поддръжка и три до четири самолета Mirage 2000-5F за прехващане и въздушна защита. И двата вида самолети, въпреки и от 70-те години на предишния век, са осъвременени няколко пъти и към момента са на въоръжение във френските военновъздушни сили. Самолетите 2000-5F се употребяват в задачи за защита на въздушното пространство над територията на Франция, само че също и в балтийските страни в границите на НАТО (air policing). От съветска страна означават, че Франция се е въздържала да предложи на украинските си другари флагмана на своите Военновъздушни сили, изтребителя Rafale.

За Украйна и свободна Ичкерия : чеченските бойци, които се борят против съветските войски. Около хиляда от тях се борят в редиците на украинската войска, в пет обособени батальона. Те могат да бъдат открити в най-горещите точки на фронта, като Бахмут, или по време на разследващи и саботажни интервенции зад вражеските линии. С две войни зад тила си те са може би най-закалените и опитни бойци в украинската войска. Тяхната цел е да слагат Москва на колене, а по-късно да освободят страната си, която назовават Ичкерия, сега превзета от хората на Кадиров, техния върл зложелател. Повечето от тях са пристигнали от Европа, където са избягали от путинска Русия. За тях този спор е " петзвездна война " спрямо това, което са претърпели вкъщи. Те са добре нахранени, добре оборудвани и най-много споделят, че са част от войска, която прави всичко, с цел да опази живота на своя народ. И те познават добре своя зложелател, който, с изключение на потреблението на безпилотни самолети, не е трансформирал нищо във военната си тактика от времето на чеченските войни.

Двама съветски шпиони в Любляна. Словенската преса разкрива, че контраразузнавателната работа на страната Сова е арестувала две лица за шпионаж в интерес на Русия. Двамата мъже, които са се показали за жители на латиноамериканска страна, са отворили антикварен магазин в Любляна под подправена идентичност за да правят секрети интервенции в целия район. Смята се, че те са част от съветското военно разузнаване (ГРУ), чиито сътрудници постоянно употребяват подправени латиноамерикански паспорти, по-специално бразилски и аржентински, за интервенциите в чужбина.

Виталий Рязанов, мобилизиран боец от Липецка област, ще прекара идващите две години от живота си в наказателна колония . Това реши съветски съд, който го призна за отговорен, че е напуснал военното си отделение за повече от 10 дни (чл. 337 от съветския Наказателен кодекс). Привлечен е на 28 септември, първия ден от частичната готовност, оповестена от Владимир Путин, и е назначен като санитар в поделение на инженерните сапьори. Нямайки никакво здравно обучение Виталий първо би трябвало да премине образование в Ковров, във Владимирска област, покрай Москва. Там една вечер взема решение да прескочи оградата на военната база и да отиде в кафенето насреща, а по-късно и в бар Славянка, където прекарва идващите 12 дни, " пиейки и разпускайки ", съгласно една от служителките. Докато най най-после не го арестува военната полиция на 30 октомври.

[Под лупа] Един (истински) натовски военачалник отпред на Чешката република

Категоричната победа на Петър Павел, 61-годишен пенсиониран военачалник, с повече от 58% от гласовете беше посрещната с предстоящо смесени усеща в Киев и Москва. В съветската столица това се възприе на първо място като успех на " натовския военачалник " с всички произлизащи от това последици за Русия, която, съгласно формалния дискурс, в този момент води война против Атлантическия съюз като цяло. В Киев президентът Володимир Зеленски поздрави на чешки Павел за успеха в Чехия и Павел незабавно беседва с него по телефона. Заедно със словашката президентка Зузана Чапутова Петър Павел възнамерява скоро да посети Киев - евентуално още тази пролет.

Човекът, който е именуван " натовски военачалник " (той оглавява военния комитет на Алианса сред 2015 и 2018 г.), има като за начало образцова биография на чехословашки боец, член на Комунистическата партия, а по-късно и на чешки военачалник. Започва военната си кариера през далечната 1983 година, когато поема командването на армейско поделение на специфичните сили ; 10 години по-късно е началник на чешката мирна задача в Босна и Херцеговина, където се отличава с помощта си за евакуацията на френски цивилни. След това бързо се издига в чешката войска и през 2012 година става шеф на щаба ѝ.

За украинците той остава първият източноевропейски боен, заемал толкоз висока позиция в Атлантическия съюз. И те към този момент виждат в него откровен другар на страната си. Позицията му във връзка с Русия контрастира с тази на съперника му Андрей Бабиш, който мечтаеше Прага да се трансформира в място на помиряване сред Владимир Путин и Володимир Зеленски, и най-много с тази на предшественика му Милош Земан, който дълго време беше считан за един от най-яростните поддръжници на Кремъл в Централна Европа. " Необходимо е да разбираем на хората, че поддръжката за Украйна е единственият път напред и че би трябвало да го създадем ", споделя той. " Международните връзки, които Русия се пробва да наложи в Украйна, не са в полза на Чешката република. Ето за какво е неприемливо да позволим разпоредбите да бъдат нарушавани толкоз покрай нашите граници ". Руският опозиционен политолог Иван Преображенски счита, че с опита си този човек ще може да играе централна роля в координацията на военната помощ за Украйна. Според него Петър Павел е " добре осведомен за заплахата, която съставлява Москва ".

За чешките коментатори той е на първо място индивидът, който постави завършек на дългата поредност от популистки водачи, като се стартира от Андрей Бабиш. Въпреки комунистическото си минало, той съумява да сплоти демократичната десница в огромните градове - което е един от парадоксите на чешката политика. Но след двата петгодишни мандата на Милош Земан, чийто съзнателно провокативен жанр надълбоко раздели чешкото общество, Прага наподобява се връща към полезностите на Кадифената гражданска война от 1989 година





Можете да

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР