Свободното къмпингуване в Гърция е забранено и е позволено само

...
Свободното къмпингуване в Гърция е забранено и е позволено само
Коментари Харесай

Външно министерство: Свободното къмпингуване в Гърция може да се наказва и със затвор

Свободното къмпингуване в Гърция е неразрешено и е разрешено единствено в одобрените и регистрирани за задачата места, напомнят от министерството на външните работи. Неспазването на тази възбрана може да бъде осъдена с административно наказване – предизвестие, парична санкция в размер на 150 евро, или отнемане от независимост за период до три месеца.

Преди няколко дни стана известно, че двама българи са били арестувани поради къмпингуване в крайбрежната зона на втория ръка - Ситония на Халкидики. Външно министерство бяха издали сходно предизвестие в средата на юли.

От министерството на външните работи предизвестяват, че в другите елементи на Гърция по друг метод може да се ползват наредбите, свързани с къмпингуването.
От ведомството предлагат на българите, които отиват на почика на палатка в Гърция добре да оглеждат мястото, което ще изберат. Както и да се осведомят за сходни разпореждания в други страни

Към Министерство на външните работи работи ситуационен център, чиято съществена цел е да оказва подпомагане на българските жители в чужбина при спешни обстановки, естествени катаклизми или други изключителни условия.

Консулът в непозната страна не заплаща транспортните разноски на закъсали българи

Основната задача пред консулите в представителствата на България в разнообразни страни е да се оказва подпомагане при случаи на гибел, злопоука, арест или принуждение, както и в случай че се наложи издаване на документ за идентичност. Той може да спомага при нещастни случаи с известяван на околните на потърпевшия или умрелия. В случай на задържане още веднъж консулът може да спомага за известяван на околните или за обезпечаване на преводач, само че по време на разпит, както и да предложи юрист.

От външно министерство оповестиха, че доста постоянно има тъжби от жители, в множеството случаи неоснователни, в които те се оплакват за неща, за които консулите не дават отговор. Като да вземем за пример възнаграждение на транспортни разноски, на болнично лекуване или на подпомагане пред съд.

Ако се наложи да ви бъдат издадени докдументи за идентичност - при положение на кражба или изгубване, още веднъж би трябвало да се обърнете към българското дипломатическо посланичество в съответната страна. Ако такова няма, може да потърсите подпомагане от посланичество на страна - членка на Европейския съюз. Подава се искане за издаване на краткотраен паспорт. С него може да продължите маршрута си, както пожелаете. Ако ви бъде публикуван така наречен ETD (emergency travel document - ексклузивен документ за пътуване) не може да променяте маршрута си.

От външно министерство дадоха образец с недавнашен случай на жена, която е била ограбена в Малта, където няма българска консулска работа. Самоличността на дамата е доказана от Рим и й е публикуван ETD. Вместо да се прибере в София, обаче дамата каца в Скопие с концепцията да влезе в България от Македония. Властите обаче не я пускат там и я връщат в Малта, с цел да се прибере непосредствено в София.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР