Свинският джолан има много вариации за готвене. Може би най-често

...
Свинският джолан има много вариации за готвене. Може би най-често
Коментари Харесай

Как да сготвим свински джолан

Свинският джолан има доста вариации за готвене. Може би най-често приготвената рецепта, която съдържа свински джолан, е под формата на гювеч. Всъщност няма изключително значение по какъв начин ще си го приготвяте. Може да бъде цялостен и изпечен - по този метод, може да си го разделите на по-едри части и да го извършите на порции, а може и да го нарежете на хапки. Това няма да промени усета на гозбата. Естествено доста по-ефектно би изглеждал джоланът, в случай че е цялостен.

Това, което не трябва да забравяте, в случай че готвите такова месо, е да сложите няколко ароматни подправки. Става дума за чесън, дафинов лист и бахар – просто наложително допълнение. Ако не сте фен на чесъна, сложете напълно малко, само че не го пропускайте. Дава страховит мирис на джолана и в действителност ще ви хареса. Дафиновият лист има доста особена миризма, която изцяло се добавя с мазният свински джолан, същото се отнася и за бахара.

Да не забравяме и черният пипер. Иначе като артикули могат да се употребяват най-различни, съвсем без ограничавания. Ще стане доста апетитен с картофи, с ориз, с булгур. Но сякаш това, без което джоланът не може, са моркови и гъби – вървят дружно, а и става вкусно.

Класическа манджа с джолан е в глинен съд, месото на порции, картофи, лук, чесън, упоменатите към този момент подправки и малко вино за мирис.

Ако вършиме гювеч, не забравяйте чубрицата. В случай, че ще го печете независимо, без зеленчуци, намажете месото, с цел да не стане доста суха коричка и го шпиковайте с чесън и сини сливи. Може да го намажете с лой, червен пипер и всички останали подправки, които желаете да добавите – направете и леки прорези по кожата, с цел да сложите скилидките и сините сливи.

 Рецепти с джолан

Ето и една доста вкусна рецепта, за която месото би трябвало да престои в марината:

Крехък свински джолан

Необходими артикули: свински джолан, бяло вино, соев сос, сок от половин лимон, мед, горчица, черен пипер – млян, дафинов лист, 2-3 зърна бахар, червен пипер, няколко скилидки чесън, олио, сол

Начин на подготвяне: Направете марината от виното, соевия сос, дафиновия лист – натрошен на късчета, черния пипер и бахара. Шпиковайте джолана с няколко скилидки чесън и го залейте с маринатата. Нека да престои по този метод на хладно най-малко 12 часа. След това го извадете от течността, махнете скилидките чесън, посолете и го намажете със примес от олиото, лимоновия сок, горчицата, аления пипер и меда.

Сложете го в пръстен гювеч, прибавете малко лой на дъното му, с цел да не залепне, долейте малко водичка и захлупете с капака. Сложете гювеча във фурната, включете я на 140-150 градуса и печете в продължение на 3 часа. От време на време проверявайте дали има задоволително течност вътре и в случай че е належащо, долейте топла вода.

Проверете дали месото е задушено (с дървено шишче – в случай че изтече избистрен сок, значи е готово) и отворете съда, с цел да се запече от горната страна и да придобие коричка. Когато и това се случи, сервирайте с подобаваща гарнитура – картофи, броколи, задушени зеленчуци. Помнете, че ядене в глинен гювеч не се готви на мощна фурна. Става постепенно, само че доста вкусно и е уместно меню за почивните или празнични дни.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР