Свикнали сме да започваме деня с каша ароматно кафе. Това

...
Свикнали сме да започваме деня с каша ароматно кафе. Това
Коментари Харесай

Началото на деня не трябва да се поставя с кафето, то се пие след 9 сутринта

Свикнали сме да започваме деня с каша ароматно кафе. Това е неизменим обред за по-голямата част от популацията на планетата. Нищо не ни ободрява по този начин, както утринната ни доза от изкусително ухаещата течност и нейните фенове са величествен % от хората във всяка възраст.

Невролозите обаче настояват, че това не е вярно. Кафето би трябвало да се пие след девет часа заран, при изискване, че събуждането е към осем часа. Какво е обяснението на експертите за този нужен интервал от време сред събуждането и кафето?

Между 8 и 9 часа заран равнището на кортизола в кръвта е изключително високо. Кортизолът е хормон на напрежението, който ни разсънва, като подтиква работата на целия организъм, с цел да станем дейни. Препоръките са да посегнем към чашата с черната напитка час и половина след ставане от сън.

Най-добре неизменимият прелестен обред да се организира сред 9.30 и 11.30 часа, когато кортизолът бележи най-ниските си равнища. Тогава тялото обработва по-лесно кофеина. Друга значима детайлност е, че в случай че вкарваме кофеин в тялото по време, когато кортизолът към момента работи, изцяло допустимо е тялото да развие устойчивост към кофеин. Какво ще се получи тогава на процедура?

Кафето ще снижи производството на кортизола и ще понижи силата на тялото. То към този момент няма да работи добре и ще се нуждае от от ден на ден и повече кофеин.

 кафе

Някои хора стават много преди осем часа заран. При тях равнищата на кортизола се покачват по-рано. Това би трябвало да се вземе поради за предугаждане на времето за утринното кафе.

Макар че пиенето на кафе е набелязано за неизменен утринен обред, доста хора го използват и вечер. Почти няма човек, който да не знае, че не трябва да се пие такава стимулираща напитка преди сън, тъй като ще затрудни заспиването, а също така ще наруши спокойствието на съня и ще удължи нужното време за нощна отмора.

Това е изцяло правилно, въпреки че има една детайлност, която множеството хора не знаят. Най-високата интензивност на кафето е към половин час след използването му. Пикът след това последователно спада. Това може да послужи на феновете на вечерната чаша с ободряваща течност.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР