Свидетели сме на безпрецедентна ситуация в световната история, когато държава

...
Свидетели сме на безпрецедентна ситуация в световната история, когато държава
Коментари Харесай

Кремъл – най-голямата терористична групировка -

Свидетели сме на невиждана обстановка в международната история, когато страна агресор употребява нуклеарен шантаж, не със опасност за прилагане на нуклеарно оръжие, а посредством нагнетяване на заплаха от случай с цивилен обект - Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) в Украйна.

Руските сили са окупирали централата от март, мина се към този момент през един сериозен миг, само че в този момент те са на различен стадий от дейностите си.

“Тук ще бъде или съветска земя, или изгорена пустиня ”

- декларирал началникът на войските за радиационна, химическа и биологична отбрана от Руската федерация генерал-майор Валерий Василиев, който в този момент командва гарнизона на ЗАЕЦ, представен от “Енергоатом ”1.

Руснаците са трансформирали централата във военна база: в работните пространства са складирали тежки оръжия, муниции и ракети; водят артилерийска пукотевица от територията на централата. Според техни изказвания са минирали подстъпите и механически пространства, има голяма възможност да са минирани и реакторите.

Части от централата се обстрелват, като руснаците упрекват за това украинската страна, която отхвърля сходни обвинявания с аргумента, че от Кремъл се пробват да дискредитират доставките на HIMERS от Съединени американски щати, които трансформираха хода на войната.

Крадат ток, само че с нуклеарна " играчка "

Техници докарани от Русия се пробват да включат централата в съветската енергийна система и да пренасочат потока на подаваното електричество на юг към Крим.

Всичко изброено дотук слага сигурността на ЗАЕЦ под голям риск, а спрямо нея Чернобил е като пиратка гръмнала в кофа.

Преминати са следващите граници на правото и човешките усещания - светът и изключително Европа са в потрес.

В нощта против 12-ти август европейско време се организира изключителна сесия на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, от която последваха отвращение, апели, взаимни обвинявания, само че още нищо съответно като дейности.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш анонсира концепцията, подкрепена и от Съединени американски щати, за образуване на зона без военни дейности към централата. Обсъди се опцията за реализиране на ревизия на място от Международната организация за атомна сила (МААЕ), ръководителят на която Рафаел Мариано Гроси бе изслушан от съвета, само че не бяха посочени точни периоди.

Що е то тероризъм

Тероризмът по примерна формулировка е образуване на единични (или повече координирани) противозаконни актове на нападение или заличаване на обекти с допустимо по-голям брой цивилни жертви и със умишлено издирван мощен психически ефект2.

Целта на тероризма е, посредством всяване на боязън да се дестабилизира държавното и публично устройство в дадена страна и да се реализиран някакви политически, стопански, а от време на време и религиозни или други цели.

Обикновено се свързва са нападателни дейности за реализиране на цели в спокойно време.

Тероризмът, заради ограничавания си мащаб и незначителен брой директни реализатори, е по-малка опасност от военна инвазия на една страна към друга и разпалване на пълномащабна междудържавна война.

„ Започването на нападателна война е освен интернационално закононарушение, това е висшото интернационално закононарушение, отличаващо се от другите военни закононарушения по това, че съдържа в себе си акумулираното зло като цяло. “ – Робърт Джаксън, основен американски прокурор в Нюрнбергския арбитражен съд.

Тероризъм по време на война

Свидетели сме по какъв начин по време на водене на непредизвикана пълномащабна война, агресорът подхваща дейности, отличаващи се с главните характерности на тероризма, само че с хиляди пъти по-мощен и рисков за целия свят заряд:

- всява се боязън за реализиране на политически и военни цели

- свързани са с принуждение и опасност от принуждение

- сходна опасност има извънредно психическо влияние

- съзнателно опасността е ориентирана към цивилно население - мирните жители на цяла Европа и света

Действията не дават отговор единствено на един публично общопризнат аршин, може би най-спорният по тематиката в интернационалното право и институционалните теоретични борби.

За да бъде разгласен един акт за терористичен, той следва да е проведен от поддържавни групи, а не от самите страни.

Адекватна ли е сходна теза

Действията на Русия са директна демонстрация на държавен тероризъм - подобен термин липсва в интернационалното право, само че може би е време към този момент да бъде въведен със съответните правни, политически и стопански последици.

След началото на войната има хиляди документирани случаи, при които руснаците безсистемно обстрелват цивилен цели и цивилно население за всяване на суматоха, заплашване и от там - напън над държавното и военно управление на Украйна за капитулация.

Въпреки това държавните управления, и изключително на Съединени американски щати, са внимателни - оповестяването на Русия за страна, спонсорираща тероризма, каквато е единствената правна форма все още, би довело до комплициран комплекс от резултати поради продължаващата търговия на Русия с трети страни, включително и от Европейски Съюз. Тя би била наранена от досегашното законодателство, ограничения и наказания за тези трети страни. Характерът на кремълския режим е неоспорим, само че сходен резултат е нежелателен.

Действията в Запорожката нуклеарна централа обаче унищожават брутално всички граници на интернационалното право, международната сигурност и хуманността.

Подобни терористични дейности втвърдяват от ден на ден позицията на Западния свят, отвращават хората и образуват все по-силни публични настройки против диктатурата в Москва.

За побеснелия режим в Кремъл няма път обратно. Единственият късмет за Украйна, Европа и човечеството като цяло е да бъде спрян.

В тази обстановка дано се огледаме къде сме ние, българите, като общество, държавно управление и президент.

На този декор всяка една гласна или негласна икономическа, идейна и политическа поддръжка за Кремъл от управленци, публицисти и елементарни глашатаи към този момент може освен да се приравни на национално изменничество, само че и да се сложи наедно с закононарушение против човечеството и поддръжка на тероризма.

Формулировката на Организация на обединените нации може и да не е цялостна, някои правни термини да липсват, само че съвестта има годна настояща ска́ла за положително и зло, вярно - погрешно...

Ако човек има съвест!

---------

1Украинската държавна компания " Енергоатом " ръководи четирите атомни електроцентрали в страната.

2Над 60 година Организация на обединените нации не може да одобри резолюция срещу тероризма заради невъзможността да се реализира консенсус за дефиницията.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР