Световноизвестният британски художник Деймиън Хърст изгори стотици свои картини в

...
Световноизвестният британски художник Деймиън Хърст изгори стотици свои картини в
Коментари Харесай

Легендарен художник откачи, изгори стотици картини заради токени

Световноизвестният английски художник Деймиън Хърст изгори стотици свои картини в лондонската си изложба като част от плана си " Валута " ( " Currency " ), оповестяват Ройтерс и Франс прес.

В рамките на плана Хърст предложи на купувачите да избират сред физическите творби на изкуството или незаменими токени (NFT), представляващи техни цифрови изображения.
-->
Деймиън Хърст, един от най-високо оценените художници в света, който с подготвеност предизвика, се приближи до камините в сребрист комбинезон. Пред очите на десетки присъстващи и онлайн в Инстаграм той изгори една по една свои картини, всички от които сходни с разноцветни точки върху листове А4.

" Инстинктивно усещам, че не е вярно да бъдат изгаряни творбите на изкуството. Но като се замисля, знам, че би трябвало да го направя, тъй като това е част от процеса ", сподели тържествено художникът пред кореспонденти, хвърляйки картините в пламъците.

Хърст показа плана си " Валута " през юли 2021 година Той афишира за продажба 10 000 произведения (картини с разноцветни точки) на цена от 2000 $ всяка. На всяко от творбите подхожда незаместим токен.



NFT съставлява дигитален документ, съхраняван в блокчейн, който дава изключителни права върху фотоси, видеоклипове, аудио и всевъзможни други цифрови артикули. Незаменимият токен е неповторим и не може да бъде подправен или сменен с различен.

През последните няколко години незаменимите токени навлязоха в света на изкуството.

Купувачите имаха разполагаем една година - до 27 юли, с цел да изберат картина или незаместим токен. Повече от половината (5149) взеха решение да запазят картината, останалите избраха токените. Именно техните творби на изкуството ще бъдат изгорени. Това значи, че пламъците ще обхванат към 5000 произведения.

За през днешния ден е планувано изгарянето на 1000 картини. Останалите ще станат жертви на огъня на няколко дати през октомври.

Запитан по какъв начин се усеща, когато изгаря творбите, Хърст отговори: " По-добре, в сравнение с чаках ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР