Министерството на образованието и науката (МОН) и Националното представителство на

...
Министерството на образованието и науката (МОН) и Националното представителство на
Коментари Харесай

МОН ще работи със студентите за подобряване на качеството на висшето образование у нас

Министерството на образованието и науката (МОН) и Националното посланичество на студентските препоръки (НПСС) ще си партнират в реализирането на политиките за възстановяване на качеството на образованието във висшите учебни заведения и обновяването на материалната база. Това стана известно на среща сред служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков с представители на НПСС, се оповестява в информация, оповестена в уеб страницата на МОН.

Ще се работи във висшите учебни заведения да има нови образователни бази и обучителни центрове, както и повече уреди за студенти със специфични просветителни потребности. Министър Цоков предложи МОН да извърши изследване на съществуващите такива, с цел да могат да се набележат съответни ограничения. 

Проф. Галин Цоков поддържа и концепцията представител на Студентския съвет към висшето учебно заведение да взе участие при засвидетелствуване на качеството на ремонтираните общежития.

По програмата за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития са планувани 200 милиона лв. за тяхното възобновяване за интервала 2024-2027 година. Със средствата ще бъдат ремонтирани близо 40 общежития.

Актуализиране и възобновяване на образователните проекти по специалностите и образователните стратегии по дисциплините, увеличението на размера на студентските стипендии, студентските стажове, построяването на студентските кампуси, следдипломната реализация на учащите се в областта на изкуството и културата също бяха измежду тематиките на срещата. 

В нея участваха ръководителят на НПСС - Ангел Стойков, заместник-председателят и представител на Медицинския университет в Пловдив - Виктория Карамилева, основният секретар на НПСС и представител на Националната художествена академия - Преслава Петранова, членовете на Изпълнителния съвет на НПСС - Мария Андонова, Васко Николов и Денислав Иванов, и представителят на Контролния съвет на НПСС - Елица Дочевска. Включиха се също представители на Русенския университет " Ангел Кънчев " и курсанти от Националния боен университет " Васил Левски ", Военната академия " Георги С. Раковски ", Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски " и Висшето военноморско учебно заведение " Никола Вапцаров ".

От МОН участваха също началникът на кабинета на министъра Наталия Михалевска и Росица Колева, шеф на дирекцията " Висше обучение ".

В изявление за Българска телеграфна агенция от февруари тази година новоизбраният тогава ръководител на НПСС Ангел Стойков сподели, че от организацията ще изискват да има сериозен надзор за осъществяването на програмата за саниране и ремонт на студентските общежития в интервала 2024-2026 година, за който са планувани 200 милиона лв.. Те са разпределени по програмата и в този момент, за първия ѝ интервал - към 20-25 университета, ще имат опция да подобрят изискванията за живот в студентските си общежития, а с останалите средства по програмата ще продължат да се обновяват постройките в тях.

Програмата не е за изграждане на нови общежития, а за поправяне, възобновяване и саниране на съществуващия сграден фонд на студентските общежития в страната, изясни Ангел Стойков.

Той добави, че част от сградния фонд е от 80-те и 90-те години, и не е ремонтиран, а последните огромни поправки са правени през 2007 година, само че това не е било направено на цялостната база на студентските общежития.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР