Размисъл върху миналото и настоящето на Сърбия. Така сърбите определят

...
Размисъл върху миналото и настоящето на Сърбия. Така сърбите определят
Коментари Харесай

Сърбия облепи тоалетна с тапети Луи Вюитон за павилиона си на изложение

Размисъл върху предишното и сегашното на Сърбия. Така сърбите дефинират инсталацията, с която страната им се показва на 60-ото издание на Венецианското биенале. Проектът е озаглавен Exposition colonial („ Колониална галерия “), а неин създател е Александър Денич. Куратор на изложбата е Ксения Самардзия, комисар на павилиона е Елена Медакович, шеф на градския музей в Белград, предава Българска телеграфна агенция.

Проектът на Денич се трансформира в огромна апаратура, ситуирана в павилиона на Сърбия, който към момента носи на фасадата си монументалния надпис „ Югославия “. Проектът се състои от осем сегмента или модула, които показват избрани детайли от архитектурата на градските зони, като хотелска стая, телефонна кабина, социална баня и кафене. Така „ Колониална галерия “ на Денич приказва посредством реклама на туристическа организация или посредством полска тоалетна, облепена с тапети на " Луи Вюитон ".

Александър Денич трансформира сръбския павилион в прочут, само че объркващ свят, със спалня, баня и бар, написа изданието " Арт нюзпейпър ", което включи инсталацията измежду десетте, които би трябвало да бъдат посетени във Венецианските градини.

По думите на екипа на плана, концепцията е да се показват пространства и директни места, краткотрайни жилища, които се трансформират в обществени реликви или моменти на безпокойствие, предадени от общество, в което постоянно се срещат чужденци и непознати.

„ Заглавието на изложбата - Exposition colonial ( " Колониална галерия " ), припомня за следствията от колониалната ера. Този исторически подтекст слага основата за проучването на Денич на актуалните разклонения на колониализма и продължаващото влияние на разделянето и подчиняването на нации и култури. В днешния свят тематиките за узурпацията, разделянето и контрола не престават да бъдат уместни освен в политиката и финансите, само че и в областта на главните човешки полезности и правила “, описват от екипа на биеналето. По думите им, употребявайки алегорична инверсия в границите на изложбата, създателят провокира феновете, като ги слага в обстановка да преразгледат своето схващане за динамичността на властта, консуматорството и горчива действителността в настоящото положение на нещата.

Денич „ се възприема като чужденец, като художник, който професионално трайно е заселен в Германия и немскоговорящите области, където работи през последните десетилетия “, означават още на уеб страницата на Венецианското биенале.

Кураторът на „ Колониална галерия “ Ксения Самардия изяснява пред сръбските медии, че централната идея, която управлява художника в целия план, се върти към потреблението на „ мястото “. „ Пространството на павилиона е замислено като хетеротопия - термин, въведен от френския мъдрец Мишел Фуко, с цел да отбелязя пространства, свързани с всички останали, само че по подобен метод, че да суспендират, обезвреждат или обръщат набора от връзки, които те самите отбелязват, отразяват или огледало “, изяснява тя.

На откриването на павилиона в средата на април вицепремиерът и министър на културата в Сърбия Мая Гойкович сподели, че планът непосредствено и малко дава отговор на тематиката на тазгодишното Венецианско биенале „ Чужденци на всички места “. 

Павилионът на Сърбия се намира във Венецианските градини и може да бъде прегледан до края на биеналето на 24 ноември.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР