Световно прочутата Виенска държавна опера има 150-годишна история. Но никога

...
Световно прочутата Виенска държавна опера има 150-годишна история. Но никога
Коментари Харесай

За пръв път от 150 години Виенската опера поставя женски опус

Световно фамозната Виенска държавна опера има 150-годишна история. Но в никакъв случай през този век и половина не е поставяла опера, композирана от жена, написа " Гардиън ". Това ще се промени на 8 декември, когато е премиерата на " Орландо " - прочит на Олга Нойвирт по романа на Вирджиния Улф. 

Улф посвещава " Орландо " на своята другарка Вита Саквил-Уест - ексцентричната и демонстративно бисексуална аристократка, по която е била сантиментално увлечена известно време. Романът съставлява фантастичната биография на младия 16-годишен стихотворец Орландо от двора на кралица Елизабет I, който като хамелеон си сменя пола и личността. От мъж през XVI век, след близо 400 години на чудновати метаморфози, през 1928 година се трансформира в лейди Орландо - честна брачна половинка и майка. 

Не е чудно, че това произведение възкръсва в днешния гръмък джендър дискурс. Във версията на Нойвирт историята от началото на предишния век ще бъде осъвременена и ще откри своето продължение в наши дни. 

Виенската държавна опера отваря порти през 1869 година с режисура на " Дон Жуан " от Моцарт. Като цяло операта е едно от най-консервативните изкуства във връзка с ролята на дамите. Едва в последно време жанрът стартира да позволява композиторки и режисьорки на спектакли. В " Метрополитън опера " в Ню Йорк първата опера, написана от жена, бе L’amour de loin ( " Любов отдалеко " ) на финландската композиторка Кая Саариахо. 

В " Орландо " на Олга Нойвирт всички креативен задания са поверени на жени - тя основава либретото в съдействие с драматурга Катрин Филу, режисурата на спектакъла е поверена на британката Поли Греъм, а костюмите са дело на Рей Кавакубо, основателката на стилния бранд Comme des Garcons. На сцената дружно с обичайния и обичан оркестър на Виенската опера ще има реализатори на електрическа китара и два синтезатора, както и три хора.

51-годишната Нойвирт счита, че откак е приключила академия преди 30 години, опциите за работа пред дамите композиторки са се подобрили, само че желанието на огромните подиуми за риск и инвестиция в нежния пол са намалели. " Повечето опери, за злощастие, са се трансформирали в музеи. Така че наклонността да се гласоподава доверие на модерни композитори, които преглеждат тематики от днешния ден, е по-рядко срещана, в сравнение с през 70-те ". Тя не е сигурна до каква степен консервативната аудитория на Виенската опера, която " желае да слуша един и същи репертоар още веднъж и още веднъж ", ще одобри нейния опит.

Нойвирт е била покрай слагане във Виенската опера и през 2004-та, само че тогава театърът отхвърля либретото, написано от австрийската Нобелова лауреатка Елфриде Йелинек. Темата на операта е щяла да бъде за тормоз на дете от нацистки доктор. 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР