Световният №5 и световният №2 се изправят един срещу друг

...
Световният №5 и световният №2 се изправят един срещу друг
Коментари Харесай

ФИНАЛ на AO 2022 НА ЖИВО: Даниил Медведев "сгази" Рафаел Надал в първия сет

Световният №5 и международният №2 се изправят един против различен в Мелбърн. Залогът е трофеят от първия за годината шампионат от Големия шлем - ! Двубоят стартира с леко забавяне в 10:47 ч. българско време.
Вижте на " Rod Laver Arena "
Вижте коя телевизия излъчва този заключителен мач, а в случай че нямате опция да го гледате, следете развоя му



ПЪРВИ СЕТ
1:0 - Надал започва мача с уинър от форхенд по диагонала за наслада на публиката. Още в първия гейм се стигна до тъждество 40:40 при сервис на испанеца. Медведев стоеше към главната линия и връщаше решително ударите на Рафа, два от които се стопираха в мрежата. Впоследствие руснакът сгреши на два пъти и даде първия гейм на противника си.
1:1 - Медведев отговори с бърз гейм на 15, при който Надал се затрудни със сервиса му.
2:1 - Световният №5 стартира да изпитва съществени проблеми със солидната игра на Даниил от дъното на корта. Руснакът поведе с 30:0 в този гейм, а второто разиграване бе от 26 удара и той го завоюва със страховит уинър по правата. Рафа Надал реши, че е време да стартира да излиза на мрежата и изравни до 30:30. След това Медведев стигна до първа точка за пробив в мача, само че испанецът още веднъж излезе на мрежата и я обезврежда. Надал сбърка форхенд и даде нов късмет на противника, само че със мощен сервис съумя да изравни точките, а след това и да завоюва третия гейм, който продължи 8 минути.
2:2 - Макар и с леки съмнения, Даниил Медведев небрежно изравни геймовете.
- Третият сервис гейм на Надал още веднъж стартира с дълго разиграване, което бе извоювано от руснака след уинър от бекхенд по правата. Световният №2 бе непреклонен в този миг и стигна до 3 точки за пробив, реализирайки първата от тях!
2:4 - За първи път в мача испанецът завоюва по-дълго разиграване, само че Медведев отговори с мощни сервиси и обърна до 40:15. Пробивът му бе вкоренен от втората опция, защото Рафа блесна със 144-километров уинър при първата.
- Геймът стартира с две двойни неточности на Матадора! Публиката опита да го окуражи, само че Даниил завоюва идващото дълго разиграване и още веднъж получи три точки за пробив, печелейки първата от тях, откакто Рафаел Надал прати топката в навън.
2:6 - С форхенд по противоположния диагонал испанецът завоюва първото разиграване с новите топки, само че Медведев отговори с 206-километров ас по правата. Последва още една директна точка, а по-късно Надал позволи лека неточност на мрежата. Руснакът завоюва първия сет за тъкмо 47 минути!
ВТОРИ СЕТ




ПРЕДИ СБЛЪСЪКА
Надал поделя първото място с огромните си противници на корта през годините Новак Джокович и Роджър Федерер за най-вече трофеи от Големия шлем – и тримата имат по тъкмо 20. Испанският Матадор е в Топ 10 на мъжкия тенис за рекордните 849 поредни седмици (между 2005-21), в това число общо 209 седмици като №1 и 160 следващи като №2. Надал има 297 победи и 41 загуби в шампионатите от Шлема, а на Australian Open индикаторите му са 75-15. Той няма проваляне досега през сезона, като е записал 10 следващи победи и ще играе за втора купа в Мелбърн от шестия си край на австралийска земя и рекордна 21-а от Големия шлем.
Надал се завърна на корта след сложен завършек на 2021 година, в който той имаше контузия на стъпалото и прекара ковид през декември. 35-годишният испанец стартира похода си към финала с две чисти победи над американеца Маркос Гирон и германеца Яник Ханфман. Последва четирисетов триумф над Карен Хачанов в трети кръг, преди трисетова победа над френския деец Адриан Манарино. Най-трудният мач за Надал пристигна в четвъртфиналите, където той пречупи Денис Шаповалов от Канада в пет сета. На полуфиналите испанецът загуби един сет при успеха над Матео Беретини.
Съперникът му в неделния край Данийл Медведев е втора ракета в света, като за него това ще бъде четвърта поява в спор за купата на шампионат от Шлема и втори следващ на Australian Open. След като отстъпи на Надал във финала на US Open през 2019 година в петсетова борба и на Новак Джокович във финала на АО предходната година, той спря Жокера от календарен Голям шлем, надигравайки го на финала в Ню Йорк през 2021. 25-годишният тенисист надделя международния номер 1 Джокович, втория в света Надал и третия в ранглистата Доминик Тийм на финалите на ATP през 2020, с цел да се трансформира в първия състезател, който побеждава първите трима тогава в света в историята на шампионата.
Той приключи 2021 година с най-вече победи в ATP – 63, като се изкачи и до рекордното в кариерата си второ място в класацията на Мъжкия тур. Руснакът стартира с чиста победа над Хенри Лааксонен, преди да загуби сет против представителя на домакините Ник Кирьос. Последва нова трисетова победа над нидерландеца Ботик ван де Зандсхулп, а по-късно и сложен четирисетов триумф над американеца Максим Креси. Най-трудният му мач бе в четвъртфиналите, когато обърна от 0:2 сета Феликс Оже-Алиасим от Канада. В полуфиналите той отстрани четвъртия в света Стефанос Циципас.
* Надал води в директните мачове с 3:1 победи, като последният бе извоюван от Медведев във финалите на АТП през 2020. Победителят ще си тръгне с чек от малко над 2 милиона $, до момента в който изгубилият – с 1 100 000 $.
Източник: sportlive.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР