Световният шампион Люис Хамилтън триумфира на старта на сезон 2021-а

...
Световният шампион Люис Хамилтън триумфира на старта на сезон 2021-а
Коментари Харесай

Люис Хамилтън спечели дуела си с Верстапен и триумфира в Бахрейн

Световният първенец Люис Хамилтън победи на старта на сезон 2021-а във Формула 1, печелейки Гран при на Бахрейн, съобщи Гонг. Британецът се бори по един необикновен метод с нидерландския водач на Ред Бул Рейсинг Макс Верстапен, като дуелът сред двамата бе до самия край, а броени обиколки преди края първо Ферстапен изпревари Хамилтън, само че в следствие британецът си върна водачеството, като след надпреварата стана ясно, че от тимът на Ред Бул са споделили на Макс да върне първото място на Хамилтън, защото от рейс-контрола са посъветвали тима това да се случи. Причината е, че Верстапен е напуснал с четирите колелета трасето при маневрата си против Люис. Победата на старта за англичанина е първа на старта на сезон от пет години насам, а Хамилтън изрази насладата си и от наличието на феновете, които посетиха шоуто край Персийския залив.

Топ 3 бе завършен от водача на " сребърните стрели " Валтери Ботас. Пилотите на Скудерия Ферари Шарл Льоклер и Карлос Сайнс приключиха надлежно шести и осми.

Състезанието:

Още при загряващата обиколка Серхио Перес имаше проблеми с болида си, който изгасна в края на подгряващата обиколка, а маршалите разрешиха втори опит преди старта на надпреварата. Проблем имаше и за Себастиан Фетел, а по този начин надпреварата ще бъде с една обиколка по-малко поради спомагателното завъртане (57+1). Стартът бе доста мощен за всички водачи в челото, които удържаха своите първични позиции. Още в самия старт излезе сейфти-кар, защото имаше случай в дъното на колоната на Никита Мазепин, като съветският дебютант в екипа на Хаас се завъртя и излетя от трасето. Руснакът загуби надзор върху болида си, като нямаше контакт с различен водач от колоната. Малко по-късно пък Шарл Льоклер от Ферари задмина Валтери Ботас и застана пред финландеца.

След рестарта пък Льоклер опита да изпревари с меките си гуми Хамилтън, само че международният първенец не съумя. Пиер Гасли получи контакт с един от болидите на МакЛарън и французинът загуби шансове за положително показване в неделя.

След 19 обиколки Ферстапен влезе в бокса, водейки със 7 сек. пред Хамилтън, което прати Люис на върха, който пък по-рано посети питлейна на " сребърните стрели ". Британец удържаше нидерландеца сред 3,5 и 4 секунди.

Юки Цунода пък влезе в битка с " динозавъра " в спорта Фернандо Алонсо в 25-ата обиколка и младият японец съумя да изпревари Алонсо. Той нападна на старт-финалната права опитния водач и още на първия завой отстрани съпротивата на ветерана с чисто прекосяване отдясно. В 28-ата обиколка Хамилтън сподели по радиото на инженера Питър Бонингтън, че не може да кара по-бързо от настоящото си движение и Верстапен стоп изоставането си до под три секунди. В 29-ата Хамилтън влезе в бокса, с цел да смени своите твърди гуми и излезе трети зад Ботас и Ферстапен.

Две обиколки по-късно Ботас също влезе в бокса, но механиците на първенците имаха проблеми с крика при промяната на гуми и той загуби близо 11 секунди престой в питлейна. За голямо страдание на Нандо Алонсо, испанецът бе трябваше да напусне наложително конкуренцията заради проблем в спирачките и не съумя да приключи до дъно надпреварата.

Пилотите на Ферари - Шарл Льоклер и Карлос Сайнц, пък се движиха в средата на колоната, като мъчно намираха в хода на надпреварата да се борят с по-предно позиционираните си противници. В 39-ата обиколка Цунода опита да изпревари Кими Райконен от Алфа Ромео и го направи с помощта на усъвършенстваната задвижена система на Хонда, гарнирана с развитото шаси. В 42-ата Макс Верстапен смени гумите си с по-бързи и Люис още веднъж излезе отпред на колоната, което обещаваше зрелищен свършек на конкуренцията край Персийски залив.

В 45-ата обиколка 13-ият и 14-ият Себастиан Фетел и Естебан Окон се завъртяха на пистата на първия завой след лек контакт сред двамата. Фетел се изнерви, че Окон е сменил линията си, въпреки да се видя, че французинът се движи единствено напряко.

С наближаването до края на надпреварата Верстапен сваляше дистанцията в секундите до Люис, като разликата беше 2,5 секунди осем обиколки преди края.

Хамилтън се чу по радиото с бокса си, който осведоми водача, че Верстапен е на " една кола разстояние ". Гумите на двамата се износваха, само че тези на колата в Ред Бул бяха с по-добър запас от сътрудниците си в Мерцедес - класическа борба във Формула 1. Нидерландецът се залепи компактно зад британеца само че изчака 51-ата и 52-ата обиколка с изпреварването си. На старт-финалната права при последвалата обиколка Люис се отбрани доста добре, само че в 53-ата обиколка Ред Бул още веднъж излезе отпред след брилянтна офанзива.

Макс загуби централизация за миг, което бе осъдено от Хамилтън, който в 13-ия завой на обиколката още веднъж задмина неделния си противник. Хамилтън показва извънредно умелото си боравене в работата с гумите, а двамата влязоха на девет десети разлика в последната обиколка. Макс съкрати до 0,4 след четири завоя, но Хамилтън удържаше водачеството си. В последна сметка Люис Хамилтън завоюва зрелищния двубой с Верстапен и пирът при " сребърните стрели " стартира. Постфактум пък се чу, че в диалог в радиото сред Верстапен и тима му, то хората от питлейна принудиха Макс да пусне Хамилтън пред себе си, тъй като Люис е бил изпреварен, откакто четирите гуми на нидерландеца са били отвън трасето.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР