Световният финансов сектор се опитва да се възстанови от неотдавнашната

...
Световният финансов сектор се опитва да се възстанови от неотдавнашната
Коментари Харесай

Колапсът на банковия сектор: Прогноза на макро експерт

Световният финансов бранш се пробва да се възвърне от неотдавнашната банкова рецесия от 2023 година, която представляваше забележителна опасност за стопанската система.

Макар че регулаторните интервенции сякаш смекчиха рецесията, специалистите предизвестяват за продължителни опасения и капацитет за нов срив на бранша.

В изявление , оповестено на 17 ноември, специалистът по макроикономика Джордж Геймън акцентира, че дейностите, подхванати по време на рецесията от 2023 година, могат да покажат времето на бъдеща такава.

Той изрече съмнение, че е допустимо различен срив на банковия бранш да настъпи към март 2024 година Тази прогноза произтича от разбора на Геймън на рецесията от март 2023 година, включваща институции като Silicon Valley Bank (SVB), First Republic и Signature Bank, отчасти избавени посредством Програмата за срочно финансиране на банки (BTFP).

Геймън акцентира, че краткотрайната намеса на Фед би трябвало да завърши на 11 март 2024 година Той означи и нарасналото потребление на тази самодейност спрямо пика на рецесията през 2023 година, което е сигнал за опазване на рисковете в системата:

Тъй като потреблението на BTFP продължава да се повишава, Геймън прикани за зоркост и задълбочена оценка на евентуалните последствия оттатък краткотрайната стратегия на Фед. Той посъветва заинтригуваните страни да се приготвят за евентуални провокации в банковия бранш през идващите месеци.

Въпреки това Геймън акцентира опцията за попречване на срив на банковата система, в случай че регулаторите се намесят интензивно и подхващат нужните ограничения. Той загатна капацитета за удължение на периода на деяние на BTFP, само че предизвести, че това не е обезпечено.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР