Световният ден за борба с Паркинсон се отбелязва всяка година

...
Световният ден за борба с Паркинсон се отбелязва всяка година
Коментари Харесай

Световен ден за борба с Паркинсон - 11 април

Световният ден за битка с Паркинсон се отбелязва всяка година на 11 април.

Той е дегенеративно неврологично разстройство и визира 6.3 милиона души в света или 0.15% от популацията. В България хората, които живеят с Паркинсон, са към 20 000 души, като 10 % от тях са в късна фаза на болестта. Паркинсон е второто най-често срещано неврологично разстройство, жестока болест, която визира освен болните, само че и техните фамилии.

Джеймс Паркинсон за пръв път през 1817 година в детайли разказва заболяването и типичните й признаци: трептене на ръцете и краката, прегърбване, неравномерна походка, наклонност към наклоняване на тялото напред и нарушен диалект.

Лалето е знак на хората, живеещи с Паркинсон. Историята на признака стартира през 1980 година в Холандия. Холандският градинар Ван дер Верелд, който имал заболяването на Паркинсон, селектирал особено лале с алена и бяла багра, което кръстил Паркинсон. На 11 април 2005 година аленото лале е оповестено за международен знак на заболяването по време на конференция на 9-ия Световен ден на заболяването на Паркинсон в Люксембург.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР