Световните цени на храните през 2021 г. средно са се

...
Световните цени на храните през 2021 г. средно са се
Коментари Харесай

Цените на храните рязко поскъпнаха в световен мащаб

Световните цени на храните през 2021 година приблизително са се нараснали с една четвърт /плюс 28,1%/. Това оповестява „ Комерсант “, базирайки се на данните от Организацията по прехраната и земеделието на Организация на обединените нации /ФАО/. Поскъпването е най-мащабното за последните години – повишена е цената на всички съществени групи аграрни артикули, а освен на зърното и маслата.

Средният годишен показател е 125,7 пункта. В края на декември индикаторът е бил еднакъв на 133,7 пункта – с 0,9% по-малко спрямо предходния месец, само че с 23,1% повече, в сравнение с през декември 2020 година Специалистите на ФАО считат, че поради „ огромните разноски, продължаващата пандемия и неразбираемите климатични условия “ надали може да се разчита на стабилизация на цените през 2022 година
Цените на храните и услугите стремително порастват нагоре, заплатите не мърдат
Цените на някои съществени хранителни артикули като хляба и млякото се повишават поради повишаването на тока на свободния пазар. Вдигат се...
Прочети повече
Цените на житните култури са рекордни през 2021 година /плюс 27,2%/. Така да вземем за пример цената на царевицата и пшеницата нарастнаха надлежно с 44,1% и 31,3%. Единствената просвета, чиято цена понижа през предходната година, е оризът /минус 4%/. От Организация на обединените нации обявиха, че оскъпяването на транспортните разноски и било обезщетено от повишената конкуренция сред производителите.

От всички храни най-вече са поскъпнали растителните масла и захарта. Цената на маслата е повишена с рекордните 65,8% годишно, а на захарта – 37,5%, което е най-много от 2016 година Млечната продукция е поскъпнала с 16,9%, месната – 12,7%.

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР