Световните цени на храната продължиха да растат през декември 2020

...
Световните цени на храната продължиха да растат през декември 2020
Коментари Харесай

FAO: Рекордни нива на цените на храните през декември 2020 г.

Световните цени на храната продължиха да порастват през декември 2020 година за седми месец по ред, като се усилиха всички основни категории храни, като се изключи захарта, разгласи Организацията по издръжка и земеделие към Организация на обединените нации (FAO), представена от „ Анадолската организация “.
Индексът на ФАО, който мери месечните промени в кошницата на главните хранителни артикули, състоящи се от зърнени култури, маслодайни семена, млечни артикули, месо и захар, е приблизително 107,5 пункта през предишния месец при 105,2 пункта през ноември.
 Българите харчат най-вече пари за храна Българите харчат най-вече пари за храна
България е една от страните с най-вече разноски за храна в Европа. От ранглиста с 40 страни тя е на 36-то място. Това демонстрира изследване...
Що се касае до индикаторите за цялата 2020 година референтният показател на ФАО е приблизително 97,7 пункта, което е тригодишен най-много и растеж от 3,1% спрямо миналата година, само че въпреки всичко с над 25% по-нисък от историческия връх, подложен през 2011 година.
Цените на растителното масло продължиха внезапно да порастват през декември, като набъбнаха с 4,7% на месечна база, откакто се покачиха с повече от 14% през ноември, съобщи организация Фокус.
Зърнените култури са нарастнали с 1,1 % за месеца през декември заради по-високите експортни цени на пшеницата, царевицата и ориза и поради слабите добиви в Северна и Южна Америка и Руската федерация. През 2020 година цените на зърнените култури са нарастнали с 6,6%.
Цените на млякото и млечните артикули също са се нараснали през последния месец на предходната година с 3,2 % спрямо ноември, до момента в който на годишна база те са били с към 1,0 % по-ниски от 2019 година Декемврийското повишаване на цените на млякото и млечните артикули се дължи на мощното повишаване на световно търсене, както и на вътрешното търсене в Западна Европа.
 Защо хлябът нарастна? Защо хлябът нарастна?
Цената на хляба беше индексирана приблизително с към 10 стотинки през последните две седмици, което значи повече с към 5 стотинки на де...
През декември месото беше по-скъпо с 1,7 % спрямо ноември, само че на равнището на цялата 2020 година беше приблизително с 4,5 % по-евтино от миналата година. Цените на птиците се повишиха най-вече през декември заради експлоадирането на птичи грип в Европа, до момента в който цените на свинското месо леко паднаха заради прекратяването на немския експорт за Азия след експлоадирането на африканската чума по свинете.
От друга страна, цените на захарта останаха постоянни през декември след нарастване от 3,3% през ноември, породено от влошената вероятност за захарното цвекло и тръстика в Европейски Съюз, Русия и Тайланд заради неприятното време. През 2020 година захарта се е нараснала приблизително с 1,1 % спрямо миналата година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР