Световните растат с най-бързите си темпове от десетилетие, изостряйки проблемите

...
Световните растат с най-бързите си темпове от десетилетие, изостряйки проблемите
Коментари Харесай

FAO: Скокът в цените на храните задълбочава бедствията по света

Световните порастват с най-бързите си темпове от десетилетие, изостряйки проблемите на най-уязвимите страни в света, борещи се с последствията от пандемията от.

(FAO) е обезпокоена, че скокът на цените може да провокира спомагателни обществени безредици в страни, които към този момент са затънали в политически разтърсвания.

Ето взор на Агенция Франс Прес върху обстановката в международен мащаб:

Скок на цените на храните

Според FAO цените на храните са били с близо 40% по-високи през май, в сравнение с преди година, най-рязкото нарастване от септември 2011 година. На 12-месечна база цената на царевицата е скочила с 88%, соята със 73%, зърното и млечните артикули с 38%, захарта с 34% и месото с 10%.

„ Очевидно, това е доста обезпокоително “, сподели Ариф Хусайн, основен икономист на Световната стратегия по прехраната.

През 2007-2008 година бруталното нарастване на цените на главните хранителни артикули провокира вълнения в редица градове по света. С пик през 2010-2011 година, покачването на цените послужи като предвестител за въстанията на Арабската пролет.

Какво движи явлението?

Глобалната стопанска система се възвръща, само че също се усилва, защото държавните управления похарчиха големи суми за стимулиращи стратегии, откакто пандемията спря икономическата интензивност предходната година.

Китай, който по планове на ще реализира напредък от 8,5% през 2021 година, гълтам съществени храни като маслодайни семена, зърнени култури и месо.

" Реално Китай е този, който сега подхранва скока на цените на храните, " сподели икономистът Филип Чалмин.

Очаква се американската стопанска система също да отскочи мощно, като Световната банка предвижда растеж там от 6,8% тази година.

Но икономическото възобновяване е " доста неравномерно " по целия свят, защото разрастващите се страни са изправени пред по-високи мита за импорт, до момента в който приходите им не порастват, сподели Йозеф Шмидубер, заместник-директор на отдела за търговия и пазари на FAO.

Други фактори зад скока на цените включват сушата в Бразилия, която води до повишение на цените на царевицата, възобновяване на цените на петрола и детонацията в разноските за морски превоз.

Колко ще продължи?

Това е мъчно да се каже. За момента реколтата се чака да бъде доста добра. Американското министерство на земеделието предвижда рекордно произвеждане на реколтата за 2021-2022 година, както и реколтата от бразилска соя и американска царевица. Ако това се материализира, това ще помогне за облекчение на ценовата обстановка. Но климатичните условия могат дапопречат на тези прогнози.

Шмидубер от FAO счита, че цените ще останат релативно високи тази година, изключително в случай че цените на петрола се повишат, защото селскостопанският бранш употребява доста сила.

" Ако те се покачат, цените на храните ще останат високи за дълъг интервал от време ".

За икономиста на ФАО Абдулреза Абасиан „ единственото нещо, в което е сигурен, е, че пазарът на храни ще бъде още по-нестабилен в бъдеще, в сравнение с в предишното “.

Какво е въздействието за бедните страни?

В редица страни, които сега са изправени пред други " шокове ", като Covid-19, инфлацията в цените на храните сега е над 20%, сподели Ариф Хусайн от FAO.

Ливан е изправен пред тежка финансова и икономическа рецесия, която докара страната до банкрут. Там равнището на инфлацията в цените на храните е било 226% на 12-месечна база през май, съгласно уеб страницата Trading Economics.

В Аржентина държавното управление спря вноса на говеждо месо за месец в средата на май, защото инфлацията в цените на храните внезапно скочи.

Според Световната банка високата инфлация в Нигерия, подхранвана от внезапното нарастване на цените на питателните артикули, е потопила още 7 милиона души в беднотия.

" Цените се повишават, само че в това време приходите на хората понижават поради Covid ", сподели Хусайн от FAO. " Бедният човек е притиснат, тъй като цените се повишават и в това време няма пари ", сподели той и уточни, че споровете са главната причина за несигурността на изхранването.

Ще провокира ли обществени безредици?
 Храните в международен мащаб нарастват за пети следващ месец Храните в международен мащаб нарастват за пети следващ месец
През октомври международните цени на храните се покачиха за пети следващ месец, възстановявайки се изцяло от ценовия потрес, породен от глоб...

Икономистът на FAO Абасиан съобщи, че „ няма доказателства, че страните са по-добре готови от преди 10 години “ за такова съмнение на цените.

„ Горе-долу същите страни, които бяха в челните редици на протестите и политическата неустойчивост преди 10 години, през днешния ден елементарно могат да се окажат в безусловно същата обстановка: събуждайки се сутринта и откривайки, че цените са се покачили доста бързо “, сподели икономистът.

Въпреки това, за разлика от преди десетилетие, когато растящите цени на храните бяха явно главната причина за обществено неодобрение, в този момент те са " един от многото други проблеми ".

„ Богатите страни “, сподели Абасиан, „ би трябвало да бъдат готови за разтърсвания в Африка, Латинска Америка и Азия. За да избухнат обществени безредици, всичко, от което се нуждаете, е дребна искра. Това може да са цените на храните, или цените на силата, или просто неприятния дъжд. "  

Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР