Световните първенства по футбол отминават едно по едно и като

...
Световните първенства по футбол отминават едно по едно и като
Коментари Харесай

България се натика в кьошето на световния футбол

Световните шампионати по футбол отминават едно по едно и като че българският ентусиаст привикна, че националният тим не взе участие. И не просто не взе участие, а и в последно време даже няма късмет да се класира от квалификационната си група, каквито и да са противниците в нея.

Националите имат всичко на всичко 7 участия, за последно играха на Мондиал 1998 във Франция и от този момент не участват на международните футболни финали. Както е тръгнало няма и да присъстват в обозримо бъдеще. И последователно стана традиция преди всяко състезание да се появяват информации кои чужденци, играещи по нашите терени са извикани в своите тимове. Това даваше ненапълно самочувствие, че българският шампионат не е чак толкоз зле и в него има футболисти, които имат качества да вземат участие на международно състезание.

Така през 2002 година бе маркирано, че южноафриканецът Макдоналд Мукаси от " Локомотив " (Сф) играе за своята страна на финалите в Япония и Южна Корея. Четири години по-късно - в Германия, вратарят на ЦСКА Оливер Ковачевич отпътува като трети вратар на отбора на Сърбия и Черна гора. През 2010-а в Южна Африка и 2014-а в Бразилия на вратата на Алжир бе Райс Мболи, който играеше у нас за " Славия " и ЦСКА. А на последния Мондиал - в Русия през 2018-а, представители на българското състезание бяха полякът Яцек Горалски ( " Лудогорец " ) и исландецът Холмар Ейолофсон ( " Левски " ).

Сега, като че ли да се подчертае още по-дебело фактът, че заради дълбоката управническа, треньорска и идейна рецесия нашият футбол е пъхнат в кьошето на международния, на Мондиал 2022 в Катар няма да има никаква българска връзка. Не се откри даже и задграничен футболист, който да бъде предпочетен от своя народен селекционер най-малко за разширения състав.

Говореше се за двама от " Лудогорец " - Бърнард Текпетей и Якоб Пиотровски. Но нито крилото хвана окото на ганайския селекционер Ото Адо, нито пък треньорът на " тайфа полска " Чеслав Михневич има потребност от услугите на полузащитника на българските първенци. Така ще гледаме първото международно състезание от 32 години (от Италия`90), в което няма да има никаква " българска диря ".

Тъжната картинка се добавя и от нашите футболни съдии. Те пък са не просто в кьошето, а изобщо отсъстват от международната карта. В историята на шампионатите има едва двама български рефери, и то взети единствено за помощници.

Първият е Димитър Руменчев. През 1962 година в Чили той е два пъти тъчрефер - на двубоите Италия - Швейцария (3:0) и ЧССР - Унгария (1:0), а четири години по-късно в Англия е край страничната линия в два мача на бъдещите международни първенци - Англия - Уругвай (0:0) и Англия - Франция (2:0).

През 1982 година Богдан Дочев е асистент арбитър на: Испания - Хондурас (1:1), Англия - Съюз на съветските социалистически републики (2:0) и Италия - Бразилия (3:2). Пак той е в листата с асистентите и в Мексико`86, където има четири наряда: Португалия - Англия (1:0), Германия - Шотландия (2:1), Дания - Испания (1:5) и на може би най-скандалния 1/4-финал във футболната история - Аржентина - Англия (2:1), в който точно българинът " проспа " гола на Марадона с " Божията ръка ".

Около година и половина преди Мондиал 2022 се заприказва, че рефер №1 у нас сега - Георги Кабаков, има късмет да попадне в листата на съдиите, които ще свирят в Дубай. Дори една от дилемите на новия ръководител на Съдийската комисия към БФС Виктор Кашай бе да го приготви за сходно предизвикателство, а и да лобира за него. За страдание всички старания и маневри се оказаха безрезултатни и 36-годишният пловдивчанин също ще гледа шампионата в Катар по малкия екран.

Така Дочев си остава последният български футболен арбитър, избран от ФИФА да управлява мач на международно състезание. Оттогава минаха към този момент 36 години...
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР