Световните лихвени проценти вероятно ще продължат да растат до 2023

...
Световните лихвени проценти вероятно ще продължат да растат до 2023
Коментари Харесай

Спешно от Кристалина! Как да спрем скъпотията

Световните лихвени проценти евентуално ще продължат да порастват до 2023 година, когато " прегрелите " цени ще стартират да се " охлаждат " в отговор на дейностите на централните банки, съобщи ръководещия шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева пред CNBC по време на срещата на Г-20 в Бали.

Цените на суровините, като да вземем за пример петрола, може би са се нормализирали и са почнали да се намаляват едва през последните месеци, само че госпожа Георгиева сподели, че ще създадат това в отговор на рисковете от рецесията, а не безусловно тъй като инфлацията е била укротена.

" Централните банки стягат (повишават) лихвите, с цел да управляват инфлацията, като това е приоритет. Те би трябвало да продължат, до момента в който стане ясно, че инфлационните упования остават устойчиво закотвени ", сподели Георгиева пред CNBC,. представени от БНР. 

" В момента към момента виждаме инфлация да пораства, по тази причина би трябвало да я полеем малко със " студена вода ", добави тя.

Причинените от пандемията спирания на веригите на доставки сътвориха дефицит, до момента в който войната в Украйна утежни тези трендове. Резултатът е скок в цените на стоките, в това число на съществени артикули като храна, торове и сила. Докато инфлацията на цените на храните към този момент беше в ход още преди пандемията и войната, двете събития единствено укрепиха този проблем.

" Въпреки че доста данни, употребявани за установяване на инфлацията, записват закъснение, всички знаци демонстрират, че инфлацията към момента не е овладяна ", означи Кристалина Георгиева пред CNBC.

Тя добави, че е от първостепенно значение инфлацията да бъде следена, в противоположен случай приходите ще бъдат ерозирани, което ще удари най-силно най-бедните елементи на света.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР