Световните лидери изпращат поздравления до Джо Байдън, но мексиканският президент

...
Световните лидери изпращат поздравления до Джо Байдън, но мексиканският президент
Коментари Харесай

Докато някои световни лидери поздравяват Байдън, други все още мълчат

Световните водачи изпращат поздравления до Джо Байдън , само че мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор съобщи, че е рано да поздравяваме Байдън и ще изчака " всички правни въпроси " на изборите в Съединени американски щати да бъдат решени, написа БиБиСи.

И по този начин, кои са забележимите отсъствия - можеби към момента се пробват да намерят идеалното приветствие: Ким Чен Ун от Северна Корея; Руският президент Владимир Путин ; Владетелите на Саудитска Арабия; Китайският президент Си Дзинпин ; Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ; Бразилецът Жаир Болсонаро и унгарецът Виктор Орбан .

Саудитска Арабия, която може да загуби най-вече от успеха на Джо Байдън , в сравнение с други арабски страни, не разяснява провалянето на Доналд Тръм п, чиято политика в Близкия изток и твърдата съпротива за Иран поддържат Рияд, написа " Ройтерс ".

Докато други арабски страни се надпреварваха да поздравяват Байдън, фактическият държател на кралството престолонаследникът Мохамед бин Салман мълчаше часове наред, до момента в който изпращаше топли думи към президента на Танзания за преизбирането му.

Тесните персонални връзки на принц Мохамед с Тръмп осигуриха жизненоважен буфер против прилива на интернационална рецензия във връзка с Рияд , провокирани от убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги, ролята на Рияд във войната в Йемен и задържането на дами активистки.

Тези области в този момент могат да се трансфорат в точки на проблем сред Байдън и Саудитска Арабия , главен експортьор на нефт и покупател на американско оръжие .

Бившият вицепрезидент на Съединени американски щати даде обещание в акцията си преоценка на връзките с кралството , настоявайки за повече отчетност за убийството на Хашоги в консулството в Истанбул в Рияд и призовавайки за преустановяване на американската поддръжка за войната в Йемен.

" Единственото нещо, което е по-лошо от COVID-19, ще бъде BIDEN-20 ", написа саудитският консуматор на Twitter доктор Муна, до момента в който доста други саудитски консуматори на платформата за обществени медии просто пренебрегнаха резултата в началните часове, откакто американските мрежи оповестиха победа за Байдън.

" Регионът чака... и се приготвя... за това, което се случва след успеха на Байдън ", написа локалната преса.

Кралството може да не чака дълго . Нийл Куилям, помощник в английския мозъчен концерн Chatham House , сподели, че администрацията на Байдън евентуално ще се опита да алармира рано за недоволството си от вътрешната и външната политика на Саудитска Арабия.

" Саудитското управление е загрижено, че администрацията на Байдън и враждебният конгрес ще извършат цялостен обзор на връзките , в това число преоценка на отбранителните връзки и евентуално ще се насочат към преустановяване на спора в Йемен ", сподели той.

Саудитска Арабия поддържа въодушевено " оптималния напън " на Тръмп от строги наказания против районния противник Иран. Но Байдън съобщи, че ще се върне към нуклеарния пакт от 2015 година сред международните сили и Техеран, договорка, контрактувана, когато Байдън беше вицепрезидент в администрацията на Барак Обама.

Абу Заид, касиер в супермаркет в Рияд , съобщи, че се надява Байдън да схване друг метод. " Не съм удовлетворен от успеха на Байдън , само че се надявам той да се поучи от грешките на Обама и да осъзнае, че Иран е общ зложелател ", сподели той.

Саудитски политически източник съобщи, че кралството има " способността да се схваща с всеки президент, защото Съединени американски щати са страна на институциите и има доста институционална работа сред Саудитска Арабия и Съединените щати. "

" Саудитско-американски връзките са дълбоки, устойчиви и стратегически и не са склонни към смяна, тъй като се трансформира президент ", сподели той.
 Големите съдружници на Съединени американски щати поздравиха Байдън макар отхвърли на Тръмп да отстъпи
Големите съдружници на Съединени американски щати поздравиха Байдън макар отхвърли на Тръмп да отстъпи

Макрон към Байдън: Имаме доста работа и провокации, хайде да работим заедно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР