Световните финансови институции прогнозират, че заради войната в Украйна Сърбия

...
Световните финансови институции прогнозират, че заради войната в Украйна Сърбия
Коментари Харесай

Сърбия се гърчи заради войната в Украйна! Какви са щетите?

Световните финансови институции предвиждат, че поради войната в Украйна Сърбия ще има растеж, по-нисък с един % от планувания, ще претърпи вреди и поради невъвеждането на наказания против Русия, написа през днешния ден сръбският вестник "Данас ".

Държавното управление твърди, че Белград няма да избере страна сред Русия и Запада, само че вредите към този момент възлизат на съвсем милиард евро, без значение дали Сърбия ще вкара наказания или не, написа вестникът.

По оценка на някогашния дипломат Сречко Джукич в този момент Сърбия към този момент губи малко над милиард $ годишно единствено поради глобите, които Европейски Съюз вкара против Русия. В обществото основателно се слага въпросът каква цена ще би трябвало да заплати Сърбия в случай че вкара или в случай че не вкара наказания на Русия, сподели той.

"Мисля, че Европейски Съюз знае каква е сметката. Знае каква е и президентът Александър Вучич. Единствените, които не знаят, са жителите на Сърбия ", сподели Джукич.

Икономистът Михайло Гаич сподели за Нова.рс, че са вероятни стопански последствия за Сърбия и в случай че вкара, и в случай че не вкара наказания на Русия.

"Войната в Украйна коства много на Сърбия и това може да се види по планувания напредък, който до края на тази година ще бъде 3,5 вместо 4,5 на 100. Икономиката в Европа се забави и това има отражение и върху Сърбия. Предстои ни сложен избор, а разновидностите във всеки случай не са положителни ", сподели Гаич.

Икономистът Владимир Глигоров посочи, че загубите за Сърбия в този миг биха били доста огромни, в случай че не бяха признати другарски цени за съветския газ.

През декември предходната година Сърбия реализира съглашение с Русия, според което ще получава газ на другарска цена през идващите шест месеца - 270 $ за 1000 кубични метра, а след приключване на настоящото съглашение за импорт на газ Белград отново ще получава голяма отстъпка.

"Допълнителен проблем е вероятната политическа неустойчивост. Разчита се на това, че първоначално реакцията на Съединени американски щати и Европейски Съюз няма да е доста отрицателна. В по-дълъг период следва избор сред по-ниската цена на газа и изгубеното икономическо развиване ", уточни Глигоров.

Той акцентира, че дълготрайният проблем е, че Европейски Съюз ще се отдели стопански от Русия, а с това и от Сърбия, в случай че тя не приведе в сходство линията на политиката на Брюксел.

"Краткосрочно видяно, евентуално се преценя, че присъединението към режима на наказания би довело до политически проблеми в Сърбия. В по-дългосрочно измерение възможното отчаяние, на първо място в Германия, от държанието на сръбските управляващи, може да има съществени последствия. Проблемът ще бъде в това, че Европейски Съюз ще се отдели стопански от Русия, а по-късно и от страни като Сърбия. А Сърбия няма подмяна за пазара на Европейски Съюз. В подобен случай има риск освен за икономическия напредък, а и за развиването на страната ", предизвести Глигоров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР