Световни музиканти всеки ден заявяват подкрепата си към Украйна. Между

...
Световни музиканти всеки ден заявяват подкрепата си към Украйна. Между
Коментари Харесай

Тил Линдеман крие дете от рускиня

Световни музиканти всеки ден декларират поддръжката си към Украйна. Между тях са Стиви Никс, Мадона, Майли Сайръс, Елтън Джон, Дий Снайдър, Алекс Капранос. Някои от най-оборотните в интернационалния шоу бизнес анулираха концертите си в Москва. Вече се знае и че Русия няма да бъде позволена до Евровизия 2022. 

Сред рокаджиите, които до неотдавна бяха абонирани за тълпите по стадионите в някогашния Съюз на съветските социалистически републики са италианците от Mаneskin. Те имаха няколко дати в Русия и Украйна, само че зачертаха освен тях, само че и другите си гастроли в тази част на Европа. „ Нашата взаимност е за всички, които страдат заради спора в Украйна. Надяваме се, че продължаващото принуждение ще има край. “, се обърнаха към почитателите си Дамиано, Виктория, Етан и Томас.

Тил Линдеман, солистът на „ Рамщайн “, също няма да кацне скоро на Шереметиево. Германецът от Лайпциг обича да опитва в Русия – снима клип с модели в третата възраст и записа руска военна ария. Във видеото му " Мразя деца " пък има пионерчета и сериен палач. Линдеман е толкоз привързан към империята на Путин, че при започване на 2022-ра даже чества Коледа и рождения си ден в Санкт Петербург. Издава стихове на съветски и се приказва, че има романс с певицата Светлана Лобода и евентуално е татко на едно от децата й.



Колкото и да звучи необичайно на първо четене, Тил твърди, че още като дете в Германска демократична република привиква с всичко съветско, защото, както се знае, източната част на родината му е спътник в соц лагера. Според него дори в учебно заведение са пишели на кирилица. Съюз на съветските социалистически републики бил като по-големият брат, който се грижел за Германска демократична република.  Тил пътува за първи в Съветския съюз, когато е на 10 – за плувен лагер в Новосибирск. Когато гледа филм за Втората международна война, пита татко си по какъв начин е воювал против Хитлер. Немският публицист Вернер Линдеман, чиито дневници са издадени и в Русия, през 40-те е бил на 15, само че се счита, че е бил член на младежката организация на Хитлер и даже е бил на фронта.     

През 2002-ра се завърта парчето на „ Рамщайн “ „ Moskau “, в което Тил се изяснява в обич на столицата, наричайки я " тлъста продажница ", с която желае да прави секс. Толкова е захласнат и по Санкт Петербург, че дава изявленията за английски медии на лодка в река Нева, преливаща от сьомга, водка, шампанско и хубавици. Тил обаче отива още по-далеч – трансформира снимания в Русия клип към „ Till the end “ в същинско порно и го пуска в порносайт. Но е отчаян – публиката в Русия приема секса онлайн " прекомерно съществено " и наказа в обществените медии „ актрисите “. Тръгва даже акция за възбрана на „ Рамщайн “ в Русия – изключително поради клип, в който Тил е облечен като съветски водач на изстребител. Според него най-важното обаче е, че музиката основава мостове сред нациите.    

Били Джо Армстронг, Майк Дърнт и Тре Куул от „ Greеn Day “ също тиражираха изказване в обществените мрежи - няма да излязат на 29 май на стадион „ Спартак “ в съветската столица, където трябваше да ги чакат 45 000 фенове. „ Решението ни няма нищо общо с музиката, само че то е доста значимо за нас. Рокендролът е безконечен “, пишат от „ Greеn Day “. Междувременно стана ясно, че Yungblud, Луис Томлинсън, Franz Ferdinand, Иги Поп и Ник Кейв също нямат да забият в Русия.

Дейвид Гилмор – именитият китарист и вокалист на „ Pink Floyd “, прикани бойците на Путин да прекратят стрелбата по братята си в Украйна. Оказва се, че ветеранът има снаха от Киев и внучките му доста желаят да посетят и опознаят красивата татковина на майка си. Иги Поп също към този момент осведоми света, че няма да пее през юли на фестивал в Москва. 

Драмите в класиката не стопират

След като световноизвестният диригент Валерий Гергиев беше уволнен от Мюнхенската филхармония поради близки връзки с Путин, и всички му гастроли на Запад и в Съединени американски щати бяха изчегъртани, драмите в класиката не стопират. Музикалният шеф на Болшой спектакъл в Москва и на Националния оркестър на Капитолия в Тулуза Туган Сохиев подаде оставка, гръмнаха предадоха международните организации. Той съобщи, че се усеща под напън да заема позиции във връзка с събитията в Украйна.

" Знам, че доста хора чакат да кажа нещо и да разглася каква е позицията ми за това, което става в този миг в Украйна ", се споделя в изказване на Сохиев. " Първо би трябвало да кажа най-важното - в никакъв случай не съм подкрепял и постоянно ще бъда против всеки спор под каквато и да негова форма. Това, че някои хора слагат под въпрос моето предпочитание за мир  и мислят, че аз като музикант мога да приказвам друго, с изключение на за мира на планетата, е  шокиращо и обидно ", добавя той.

Туган Сохиев, един от най-забележителните създатели на своето потомство, е от етнически съветски кавказки генезис. Той обаче е безапелационен: не може да бъде очевидец на метода, по който неговите сътрудници - артисти, танцьори, балетисти, режисьори са заплашвани, третирани са по непочтителен способи и са жертви на културата на заличаването.

" Искат да избера една културна традиция пред друга. Скоро от мен ще изискат и избера сред Чайковски, Стравински, Шостакович и Бетовен, Брамс и Дебюси. Така се случват нещата към този момент в Полша - европейска страна, където съветската музика е неразрешена ", твърди Сохиев. „ И защото не ми е допустимо да предпочитам сред моите съветски музиканти и обичаните от мен френски музиканти, депозирам оставка и на двете места. Тя влиза неотложно в действие ", разяснява създателят. Сохиев обаче е покъртен, че хората на изкуството също са вкарани в процеса на разделяне.

" Ние, музикантите, сме тук, с цел да напомним посредством музиката на Шостакович ужасите на войната. Ние, музикантите, сме посланици на мира. Вместо да ни употребяват, нас и нашата музика, с цел да сплотяваме народите и нациите, сме разграничени и низвергнати ".

Междувременно международните организации предадоха, че няколко културни институции в Германия провеждат концерти за набиране на средства за Украйна. В представлението на Берлинската филхармония на 15 март вземат участие тенорът Роналдо Виясон, цигуларката Лиса Батиашвили и пианистът  Кирил Герщайн. Артистите сплотяват старания, " с цел да изпратят мощен сигнал за религия и независимост и с цел да стачкуват посредством музика против офанзивата на съветския режим против Украйна,  която нарушава интернационалното право ". Приходите от билетите ще отидат за щедрост.

Концер за взаимност в Дрезден е набрал 20 000 евро за Украйна. Щатскапеле в Шверин ще извършва химна на Европа " Ода на насладата " от Девета симфония на Бетовен при започване на всяка своя стратегия, а музикантите към този момент са подготвени с дарения.

Италианският балетист Джакопо Тиси тези дни съобщи, че напуща Болшой спектакъл, заяви Ройтерс. " Шокиран съм от тази обстановка, която ни връхлетя внезапно. Честно казано, не мисля, че мога да продължа кариерата си в Москва. Никоя война не може да бъде оправдана. Никога. И постоянно ще бъде против каквото и да било принуждение ", написа той в Инстаграм. Италианският министър на културата Дарио Франческини назова решението му " самоуверен и доблестен избор ". " Сърцето ми е с украинския народ ", увери той.

Бразилецът Давид Мота Соарес, звезда на балета в Болшой спектакъл, също го напусна в символ на взаимност с жертвите на спора в Украйна. Той е единствено на 12, когато идва в Москва, с цел да учи в именитата балетна школа на Болшой. Британецът Ксандър Периш, балетист в Мариинския спектакъл в Санкт Петербург, също написа в Инстаграм, че си потегля от Русия.

Директорът на фестивала в Залцбург Маркус Хинтерхаузер обаче прикани за поддръжка към съветските актьори, вместо да бъдат отлъчвани. Кралската опера в Лондон анулира посещение на балета на Болшой поради нашествието в Украйна.

Тези дни се появи неодобрение и против Соня Йончева, защото сопраното не заема безапелационна позиция срещу войната на Путин.   

 „ Не съм рускиня, не съм украинка. Родена съм в България и съм славянка. Осъждам войната, която водят братя и сестри – славянски нации – един против различен! Като интернационален актьор, жител на Швейцария и България, се опълчвам на тази война и стоя за обединени хора, мозъци, актьори по целия свят! С моята музика бих желала да се апелирам за мир. “, написа Йончева в страницата си във Facebook. Последваха укори и закани, че повече няма да й ръкопляскат. Сред тези, които я порицават, е и Дарина Такова. „ Никой не е самостоятелен, до момента в който към момента пее. Въпреки всичко остава вярата, че ще бъде поканена в Болшой или в зала „ Чайковски “ за изява. Нашите оперни звезди - с дребни изключения, мълчат, или се изричат уклончиво. Йончева не се слави с разсъдък, тъпо за гения “, разяснява Такова. Не бе пожален и Руслан Мъйнов, който сподели по Нова телевизия, че „ това е война сред Съединени американски щати и Русия “. Нарекоха бесарабския българин „ печалбар “ поради страхотните му концерти с безконечни цигански съветски романси.

Феновете на Путин в киното се снишиха

Поклонниците на Владимир Путин измежду каймака на западноевропейското и американското кино се снишиха. Доскоро те се прегръщаха с него, а той им поднасяше съветски паспорти като доказателство за положителните си усеща и като опция въпросните звезди да си спестят някой и различен налог в родината си. Сред тях е Стивън Сегал, който Путин направи дипломат на благосклонност, откакто тогавашният корифей в бойните изкуства беше упрекнат в полов тормоз. Остарелият екшън воин безусловно се скри в Русия. При старта на „ специфичната интервенция “ в Украйна Сегал се изрече пот „ кумова срама “: „ Моля се всички да живеем в мир “.

Другата съветска мечка, Жерар Депардийо, преди съдбовния февруарски ден, в който генералите на Путин дадоха заповед за офанзива към Украйна, беше подготвен на всичко, с цел да отбрани авера си. Просто му е признателен за съветско поданство и за спасението от данъците на Еманюел Макрон. „ Оставете Владимир на мира! “, изцепи се кино асът по малкия екран. Но по-късно „ Владимир “ нахлу в Украйна. „ Аз съм срещу тази братоубийствена война. Приберете оръжията и преговаряйте “, побърза да каже Депардийо пред France 24.

Орнела Мути несъмнено скубе косата си, когато си спомня по какъв начин през 2010 пропусна три представления, оправдавайки се с болничен, а след това излязоха фотоси, на които вечеря с Путин. Тогава италианските магистрати я заплашиха с ефикасна присъда и тя заплати санкция от 50 000 на театъра, чиито плакат провали. Роджър Уотърс пък се солидаризира с анексията на Крим, само че към момента мълчи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР