Световни лидери остро осъдиха серията бомбени атаки в Шри Ланка

...
Световни лидери остро осъдиха серията бомбени атаки в Шри Ланка
Коментари Харесай

Световни лидери осъдиха атаките в Шри Ланка

Световни водачи остро осъдиха серията бомбени офанзиви в Шри Ланка по Великден.

 © БГНЕС
„ Подобни актове на принуждение против църкви и хотели в Шри Ланка е нещо в действителност ужасяващо. Искам да изкажа най-дълбоките си съболезнования на околните на жертвите и на потърпевшите в този драматичен миг “, написа английският министър председател Тереза Мей в Туитър. „ Трябва да се обединим и да създадем всичко допустимо никой на никое място по света да не се опасява да упражнява религията си “, безапелационна е тя.

„ Ужасни са новините от Шри Ланка – кървави офанзиви против хотели и църкви на Великден “, написа в обществените мрежи холандският министър председател Марк Рюте след първите известия за офанзивите. „ Моите мисли са с всички жертви и техните фамилии “, добавя той.

Премиерът на Австралия Скот Морисон в изказване уточни, че „ мислите му са със починалите и потърпевшите при тези ужасяващи терористични офанзиви “.

Само месец след тежката терористична офанзива в личната си страна министър председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн разказа бомбените гърмежи в Шри Ланка като „ опустошителни “.

Германският канцлер Ангела Меркел жигосах „ религиозната ненавист и назадничавост “ след офанзивите в Коломбо.

„ Силно осъждаме тези актове на ненавист. Изказваме нашата взаимност с народа на Шри Ланка и нашите мисли са с тези, изгубили околните си на Великден ”, написа в Туитър френският президент Еманюел Макрон.

Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер изрази „ смут и горест “ от гърмежите, а висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурност Федерика Могерини уточни, че нападенията са белязали „ един в действителност печален ден освен за страна, само че и за света “.

Американският президент Доналд Тръмп също сервира своите съболезнования за „ ужасните терористични офанзиви в Шри Ланка “.

Пакистанският министър председател Имран Хан също сервира съболезнованията си на народа на Шри Ланка.

„ Силно съдя ужасяващите терористични офанзиви в Шри Ланка на Великден, при които беше изгубен почтен човешки живот и стотици бяха ранени “, написа той в Туитър. „ Пакистан е изцяло взаимен с вас в този тежък миг “, добавя Хан.

Премиерът на Индия Нарендра Моди написа в обществените мрежи: „ Няма място за сходно варварско действие в нашия район. Индия е солидарна с хората на Шри Ланка. “

Папа Франциск изрази своята дълбока горест за офанзивите по време на обичайното си послание във връзка Великден във Ватикана.

„ Искам да изразя своята дълбока обвързаност към католическата общественост в Шри Ланка, която беше нападната до момента в който се молеше. Изказвам съболезнования на околните на всички жертви на това грубо принуждение “, разгласи Светият отец.

Католическата черква в Ерусалим уточни в изказване: „ Молим се за душите на жертвите и за по-бързото излекуване на потърпевшите. Молим Бог да уточни пътя на терористите и те да се разкаят за убийствата и заканите “.
 Държавният глава Румен Радев изрази съболезнования на президента на Шри Ланка Държавният глава Румен Радев изрази съболезнования на президента на Шри Ланка
Държавният глава Румен Радев изрази съболезнования на президента на Шри Ланка Майтрипала Сирисена във връзка починалите и ранени жители при днешните а...
 Премиерът Борисов изпрати съболезнователна депеша до Шри Ланка Премиерът Борисов изпрати съболезнователна депеша до Шри Ланка
Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна депеша до министър-председателя на Шри Ланка Ранил Викремесингхе.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР