Световната здравна организация (СЗО) не препоръчва консумацията на заместители на

...
Световната здравна организация (СЗО) не препоръчва консумацията на заместители на
Коментари Харесай

Заместители на захарта срещу излишни килограми? Идеята не е никак добра

Световната здравна организация (СЗО) не предлага потреблението на заместители на захарта за управление на тежестта, защото използването им в дълготраен проект усилва риска от напълняване и затлъстяване, съобщи ДПА.

Тези артикули, които не съдържат захар, могат да оказват помощ при намаляване или да предотвратят покачването на телесното тегло единствено в кратковременен проект.

Експертите на СЗО проучват голям брой изследвания за потреблението на такива подсладители. Изследванията демонстрират, че дълготрайната им приложимост е обвързвана с нараснал риск от диабет вид 2, сърдечносъдови болести и даже гибел в изследванията, извършени измежду възрастни. С деца е изработен по-малък брой проучвания.

Доказателствата, които поддържат концепцията, че потреблението на сладки питиета със заместители на захарта способства за намаляването на мазнините, са малко, означават експертите. Две изследвания обаче демонстрират, че напитките с подсладители вместо захар понижават кариесите. СЗО предлага потреблението на захар да бъде лимитирана.

По думите на специалистите милиарди хора по света страдат от наднормено тегло или затлъстяване. През 2016 година 1,9 милиарда души по света (в тези данни не са включени деца) са били с наднормено тегло, а над 600 милиона от тях са били в изключително рискова фаза на затлъстяването.

През 2020 година 38 милиона деца под 5-годишна възраст са били с наднормено тегло.

Четири милиона смъртни случая по света през 2017 година се свързват с висок показател на телесна маса (ИТМ), който се употребява за оценка на % на телесните мазнини при хората. Индексът на телесната маса се дефинира от височината и тежестта на всеки човек.

СЗО събра всички данни въз основата на най-скорошните налични калкулации. Заместителите на захарта включват всички синтетични и естествени подсладители, измежду които са и продуктите, създадени от растението стевия, отбелязва ДПА.

Източник: Ада Ефтимова/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР