Черна гора е домакин на среща на върха за Западните

...
Черна гора е домакин на среща на върха за Западните
Коментари Харесай

Черна гора събира лидери от Западните Балкани, ЕС и САЩ


Черна гора е хазаин на среща на върха за Западните Балкани, която събира водачите от района и представители на Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Планът за напредък на Западните Балкани ще бъде съществена точка в дневния ред на 15-и и 16-и май в град Котор. Домакин е министър-председателят на Черна гора Милойко Спаич.

Европейският комисар по въпросите на съседството и разширението Оливер Вархеи и асистент държавният секретар на Съединени американски щати за Европа и Евразия Джеймс О`Брайън ще вземат участие в срещата под мотото " Един район, обща визия ", заяви черногорската държавна пресслужба.

Сред главните тематики са районната икономическа интеграция и опцията за напредък, предлагана от Плана за напредък, както и поддръжката на Съединени американски щати за Западните Балкани по пътя към участие в Европейски Съюз.

По време на престоя си в Черна гора О`Брайън ще се срещне и с високопоставени чиновници на черногорското държавно управление, с цел да обсъдят двустранното съдействие в поддръжка на цялостната евроатлантическа интеграция на Черна гора.

Освен водачи и министри от страните от района, в Котор са поканени и партньорски организации като Съвета за районно съдействие, Европейската банка за възобновяване и развиване, Европейската капиталова банка, Световната банка, Транспортната общественост, Атлантическия алианс, Енергийната общественост, висши представители на Европейската комисия и други.

На 15-и май ще се организира среща на министрите по европейските въпроси и финансите на страните от Западните Балкани, представители на Европейската комисия и партньорски организации.

Планът за напредък на Западните Балкани, който беше признат от Европейската комисия през ноември и Европейски Съюз предходната седмица, планува финансова поддръжка от шест милиарда евро. Два милиарда от тях под формата на грантове и четири милиарда преференциални заеми, предоставени от Брюксел.

Условието за приемане на средства е провеждането на промени, най-вече в региона на зачитането на демократичните механизми, върховенството на закона и главните права. Планът се отнася за интервала от 2024 до 2027 година и планува всяко държавно управление от западнобалканската шесторка да получава избрана сума на всеки шест месеца според от промените, които е осъществило през този интервал.

За Сърбия и Косово има в допълнение изискване - " градивен ангажимент за нормализиране на връзките за цялостно осъществяване на всички отговорности ", произлизащи от Споразумението за пътя към нормализиране и Анекса за осъществяване от Охрид, както и всички предходни реализирани съглашения в разговора с посредничеството на Брюксел.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР