Световната здравна организация съветва като профилактика срещу вирусните инфекции, включително

...
Световната здравна организация съветва като профилактика срещу вирусните инфекции, включително
Коментари Харесай

Можем ли да не се пипаме по лицето

Световната здравна организация поучава като профилактика против вирусните инфекции, в това число Ковид-19 (COVID-19), да ограничим контактите с хората към нас, да носим маски, по-често да си мием ръцете и да се стараем да не се пипаме по лицето. Оказва се обаче, че последната рекомендация е съвсем неизпълнима. Постоянното допиране до устата, носа и очите е инстинкт, присъщ за човешкия жанр.

Опитай да не се докосваш

Според проучвания на американски учени, новият ковид SARS-CoV-2 живее няколко часа във въздуха, до момента в който върху повърхности може да преживее с дни. Например върху мед може да оцелее съвсем четири часа, върху картон – към денонощие, а върху пластмаса и неръждаема стомана – от два до три дни. Затова вероятността да се болестите единствено от досег до един или различен предмет е огромна, изключително в случай че по-късно се пипнете с ръце по очите, носа или устата.

Да не се пипаме по лицето поучават всички експерти. Но осъществяването на тази рекомендация е доста мъчно. Американският „ Вашингтон пост ” изброи десетки случаи, при които публични лица са нарушили тези рекомендации по време на изказвания с апели да не се пипат устните, носа и очите.

Според австралийски учени, дори студентите по медицина, осведомени с заплахата от сходни жестове, допират лицата си към 23 пъти за един час. Устата, бузите и брадичката – по четири пъти на час, носа и очите – по три, а ушите – по веднъж. Средната дълготрайност на такова допиране е 3 секунди. Според други данни, хората се пипат по лицето приблизително 15,7 пъти за час, което е изцяло задоволително коронавирусът да проникне в организма.

Под въздействие на събитията

Според немски учени, случайното допиране на лицето оказва помощ на хората да се оправят с страстите и да се концентрират. Колкото е по-високо равнището на стрес (а самото съобщаване на пандемия от вирусна зараза провокира стрес), толкоз по-често човек се пипа по устата и носа и търка очите си по-дълго.

В извършен с доброволци опит за инспекция на паметта, по време на който на всеки 5 минути са включвани неприятни звуци, предизвикващи дискомфорт, броят на докосването на лицата на участниците съответствал на равнището на стрес, регистриран благодарение на енцефалограф.

Подобно държание се следи у индивида още в утробата на майката. Когато тя е подложена на стрес, бебето се пипа по лицето.

Изследванията са посочили, че желанието да се допрян по лицето при обстановка на неопределеност, е инстинкт, присъщ за всички примати.

Затова учените поучават да се употребяват латексови ръкавици в градския превоз или на публични места, където може да се „ пипне ” вирус. Необичайното чувство от носенето им ще отклони вниманието от желанието да се пипнем по лицето.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР